Dav nejprve okupuje stánky s dobrotami a něčím na zahřátí, protože počasí je spíše únorové než dubnové, a přesunuje se ke stráni, pod kterou za chvíli vypukne litý boj. Začátek je pro některé diváky, zvlášť pro ty nejmenší trochu dlouhý, ale pak to začne. Pruští a rakouští vojáci proti sobě vyráží s puškami, bajonety i šavlemi, děla ohlušují přítomné střelbou. Historicky první ukázka bitvy z roku 1757 začala a podle Petra Pimka z pořádající Archy 13 se na ni přišly podívat asi čtyři tisíce lidí.

„Povedlo se jim to, sám jsem se věnoval historickému šermu a vypadalo to věrohodně. Jen ta děla dceru trochu vyděsila," komentoval těsně po skončení pan Jakub, který se do Vesce vypravil s dvěma dětmi.

Diváci mohli obdivovat jak nejrůznější efekty, kdy se nad bojištěm vznášel dým, i propracovanou choreografii, při které podle Pimka vycházeli organizátoři z historických análů. „Nejednalo se o přímo rekonstrukci, ale o ukázku bitvy. Příští rok bychom chtěli navýšit počet vojáků a tím také přilákat více lidí," dodal Pimek.

Letos se na bitevním poli utkalo kolem sto padesáti vojáků, kteří se do Vesce sjeli z celé České republiky i Německa. Příští rok by se podle Pimka měli zúčastnit i Poláci a v plánu je také rozšíření akce o Žitavu, kde proběhla jedna z bitev sedmileté války také.

Úspěšně podle Pimka proběhla také páteční akce v centru města, která oslovila především děti. „Dvoudenní model se nám osvědčil," okomentoval Pimek.

Vesec nebyl jediný, kdo si bitvu z roku 1757 připomněl. Komornější pojetí zvolili v Ostašově, kde bitva skutečně proběhla.

Přestože se kolem zdvojené akce vedly zpočátku lehké mediální přestřelky, nakonec byl Ladislav Haidl z pořádajícího Spolku přátel Ostašova spokojený. Podle něj mohli akci zaměřit více osvětově.

Ani v Ostašově nechybělo vojenské ležení a o dobovou atmosféru se postaral například koncert skupiny Musica Viva. Součástí akce byla i mše ke cti svatého Vojtěch ve zdejším kostele, o jehož záchranu a zviditelnění se ostašovský spolek už řadu let pokouší.