„K závratím, kterými občas trpěl, se přidala horečka a nevolnost. Po sérii vyšetření lékaři stanovili diagnózu nádor mozku. Jiříka okamžitě převezli do pražské Fakultní nemocnice v Motole, kde byl operován," vypráví chlapcova maminka Eva.

Po náročné operaci se Jiřík musel znovu naučit chodit a mluvit. Nádory mozku se totiž často vyskytují blízko center, která mají tyto základní motorické úkony na starosti. „Jiřík byl opět jako miminko. Během pár měsíců ale všechno zase dohnal," vzpomíná paní Eva.

Výdaje na léčbu rychle rostly

Následovala desetiměsíční chemoterapie. Jiříkovi ji pomohla zvládnout maminka, která s ním v nemocnici trávila většinu času. Tatínek Jiří za rodinou jezdil tak často, jak jen mohl.

Kvůli synově nemoci Eva opustila i svou práci. Pouze výjimečně v soukromé mateřské školce, kterou provozovala, zastupovala své kolegyně. Bála se totiž i možné nákazy běžnou virózou či neštovicemi, které by mohly Jiříka ohrozit, protože měl a stále má oslabenou imunitu. Peníze do rodinného rozpočtu tak přinášel jen tatínek Jiří.

„Finanční situace rodiny se velmi zkomplikovala, po třech měsících požádali o pomoc Dobré anděly. Ti jim prostřednictvím nadace Dobrý anděl pomáhají pravidelně každý měsíc hradit nezbytné výdaje spojené s léčbou," vysvětluje Petr Sýkora, spoluzakladatel nadace. Ta podporuje rodiny, které se kvůli rakovině, cystické fibróze, svalové dystrofii či jiným závažným onemocněním dostaly do finanční tísně.

„Rodiny z peněz od nadace hradí nízkobakteriální stravu, desinfekční přípravky, roušky, rehabilitační pomůcky, potřebné úpravy domácnosti související se zajištěním sterilního prostředí nebo například zvýšené náklady na služby způsobené častým praním," vyjmenovává PR manažerka nadace Dobrý anděl Markéta Křížová. Léčba totiž dětem oslabuje imunitu, z domova proto musí rodiče odstranit koberce, záclony, květiny a další lapače prachu.

Nádor je zpět

V červenci 2015 Jiřík podstoupil poslední chemoterapii. Kontrolní výsledky mu dopadly dobře, a proto ukončil léčbu. V říjnu však přišla další rána. Magnetická rezonance ukázala, že nemoc se vrátila.

„Jsme z toho všichni překvapeni a je to velmi těžké, hlavně pro Jirku. Z předchozí dlouhé léčby je unavený, všechno teď snáší psychicky hůře. Při vyšetřeních už nechce spolupracovat. Přesto věříme, že i Jirkova druhá léčba bude mít dobrý konec," říká maminka Eva, která se těšila, že se rodina pomalu vrátí do běžného života a také se přidá k Dobrým andělům.

Jiřík má za sebou už druhou náročnou operaci a v současnosti podstupuje ozařování v pražské Fakultní nemocnici v Motole. Následovat by měla roční chemoterapie.

Přes 55 tisíc Dobrých andělů

Rakovinu lékaři v České republice ročně diagnostikují zhruba u 350 dětí. Dvě třetiny z nich přitom hledají pomoc u nadace Dobrý anděl. „Aktuálně Dobří andělé pomáhají 702 rodinám v celé České republice, trvalé bydliště v Libereckém kraji jich má 32," dodává spoluzakladatel nadace Petr Sýkora. V zemi pomáhá přes 55 tisíc lidí, každá rodina přitom měsíčně dostane přes 4 tisíce korun.

Rodiny s dětmi ve finanční tísni, v nichž je otec, matka nebo dítě onkologicky nemocné nebo v nichž dítě trpí jiným závažným a dlouhodobým onemocněním, mohou požádat o pomoc u některého ze spolupracujících odborných lékařů nebo přímo u nadace Dobrý anděl.

To, že každý může přiložit ruku k dílu a udělat nějakou změnu, je také tématem letošního Světového dne proti rakovině, který každoročně připadá na 4. února.