Centrum na ně získalo finanční podporu z rozpočtu kraje. „Je určená na pomůcky pro děti. Výchova k ekologickému cítění je u nás postavená na osobních prožitcích. I městské děti mohou mít k přírodě kladný vztah," popsal Petr Vobořil z Jabloneckého kulturního a informačního centra, které provoz ekocentra zajišťuje.

Podle jeho slov je důležité, aby děti mohly co nejvíce zázraků přírody vidět na vlastní oči a samy si práci s přírodními materiály vyzkoušet.

V pěti nových výukových programech vzniklých v rámci projektu Zkoumat a bádat názorně, tvořivě a efektivně si vyzkouší práci s mikroskopem.

Děti pracují ve skupinkách pod dohledem lektora, který má k dispozici také mikroskop digitální a snímaná data promítá na plátno. Děti tak mohou vidět zkoumaný preparát na velké ploše, a to i nejmenší detaily.

„Díky dotaci máme k dispozici takovou malou laboratoř kromě preparátů a mikroskopů jsme ji vybavili laboratorním nádobím a chemikáliemi. Školám nabízíme ekoprogramy Život v kapce vody, Hrátky s pH 1, Kvasinky kolem nás, Trepka pod mikroskopem a Mikrosvět rostliny," přiblížil Petr Vobořil. Liberecký kraj tento program finančně podpořil částkou přes 59 tisíc korun.

Druhá novinka letošního roku má název Od obilky k pečivu. Seznámí s procesem od zasetí obilky až po výrobu pečiva a také s tím, co vše je potřeba, aby se obilí mohlo pěstovat. Kraj přispěl skoro 12 tisíci korunami.

Děti si celý proces vlastnoručně vyzkouší. Program je zaměřený na žáky 1. stupně. „Předvedeme ho i veřejnosti. Například na Veletrhu cestovního ruchu Euroregion Tour 17. a 18. března," doplnil Vobořil.