Horolezecký festival Český ráj je festival o všem, co se týká horolezectví, vysokohorské turistiky a hor a na rozdíl od jiných není soutěžní. Nebojte se, o filmy nepřijdete. Ba naopak, bude jich spousta. A protože je letošní ročník ve znamení jednoho z našich nejlepších horolezců, turnovského Josky Rakoncaje, který to má do Skaláku co by kamenem dohodil, uvidíte s jeho vlastním komentářem tři jeho a jím vybrané filmy.

Zároveň bude na zámku Hrubá skála vernisáž jeho 30 velkoplošných fotografií. A aby toho na Josku nebylo málo, bude všem přítomným podepisovat donesené knížky. „A když jsme u autogramiády, podepisovat své knihy budou po svých přednáškách i Jirka Novák a Mára Holeček," vyjmenovává namátkou z programu za pořadatele festivalu Hana Verlová. Skvělý vyprávěč, jablonecký lékař, Vláďa Nosek bude povídat o svých sedmitisícovkách a prvovýstupech na Antarktidě.

Pro milovníky filmů máme připravené, mimo jiné, bloky Míry Šmída, Jury Poláka, Petra Špeka Slaniny juniora včetně jedné jeho premiéry, kamarád Láďa Jirásek z Alpy, s.r.o., půjčil kolekci krátkých filmů Reel Rock 2015 a úžasný film od Red Bullu Cerro Torre s D. Lamou.

Horolezecké filmy Jana Špáty přijedou dokonce okomentovat jeho rodinní příslušníci, promítat se budou i filmy Karla Vlčka, Milan Daněk doveze dokument o rakouském horolezci Heidrichu Harrerovi a ti, kteří nestihli loňský MHFF v Teplicích n. M., mají šanci některé vítězné filmy shlédnout právě na Hrubé Skále, protože s kamarády z MHFF v Teplicích n.M. úzce organizátoři festivalu spolupracují.

ZÁBAVA PRO VŠECHNY

Novinkou letošního festivalu je systém vstupného. Po celou dobu festivalu bude Hrubá Skála otevřená pro všechny příchozí a zájemci si budou moci koupit vstupné na 3, 2 nebo 1 den, nebo pouze na jednu jím vybranou produkci.

Tradičně nebude chybět metodický den ČHS včetně chytání pádů, beseda s názornými ukázkami první pomoci v horách, svoji sílu si budete moci změřit na zlagboardu či lezecké stěně od Makaku. „Mnozí z vás se už jistě těší na bláznivě dobrodružné, veselé a neopakovatelné procházky Skalákem s Petrem Prachtelem. V neděli pak tradičně na cintorínu proběhne s farářem Alešem Jaluškou vzpomínka na ty, kteří už nejsou mezi námi," doplňuje rámcový program Verlová.

O kulturní program, který bude na kolonádě v Sedmihorkách, se kromě country kapel postarají v pátek skupina Cadillac s nestorem českého rocku Pavlem Sedláčkem. „V sobotu Echoes of Pink Floyd," uzavírají za organizátory Boris Hlaváček a Petr Buditel Šverma.