Závod je určen pro všechny věkové i výkonnostní kategorie a největší hvězdou bude triatlonová reprezentantka Petra Kuříková.

V Jablonci se bude závodit v kombinaci plavání a běhu a na dospělé kategorie čekají tratě 800 metrů plavání a 5 kilometrů běhu. Žáci od 8 do 11 let budou soutěžit na distancích 100 metrů plavání a kilometr běhu, žáci od 12 do 15 let pak na tratích 200 metrů plavání a 2 kilometry běhu. Dorostenci a junioři absolvují 400 metrů plavání a 5 kilometrů běhu.

„Tratě jsou klasické, i když na rozdíl od ostatních Českých pohárů si u nás kategorie dospělých pobudou ve vodě o něco déle. V Jablonci se poplave 800 metrů. Běh je pak s hromadným startem na atletickém oválu. Je škoda, že musíme dělat běžeckou část právě na atletickém stadionu. Závodníci si v minulosti pochvalovali náš „kros" kolem bazénu, kde je divácká kulisa daleko lepší než na stadionu. Ale regule MČR jsou dané," prozradil ředitel závodu Tomáš Janata, kterého těší již 170 přihlášených sportovců.

„Z toho máme samozřejmě obrovskou radost. Bereme to jako vyjádření toho, že se u nás sportovcům líbí. A je pro nás velká pocta, že můžeme pořádat mistrovství," dodal Janata.

Aquatlon se v Jablonci koná už pošesté a podruhé jako národní šampionát. „Pevně věříme, že počasí bude ideální pro všechny. Jak pro závodníky, tak pro pořadatele. To znamená sluníčko a mírný větřík bez deště," přál si Janata, který má jasno o největší hvězdě závodu.

„Jednoznačně je to domácí Petra Kuříková. Triatlonová reprezentantka a olympijská naděje pro Rio. Ta je velkou favoritkou na vítězství a navíc se těší, že bude svým kolegům předávat mistrovské medaile," uzavřel Janata.

Start první rozplavby je naplánován na 9:20 hodin. Běžecká část je pak připravena na tartanovém oválu Střelnice a první běžci vyrazí na trať ve 13 hodin.

Plavání: bazén 25 m, 8 drah

Běh: tartan 400 m, Střelnice

Český pohár v kategorii žactva je zároveň testem sportovních středisek mládeže. Z tohoto důvodu je běžecká část situována pro všechny kategorie na atletický stadion.

1. rozplavba bazén 9.45

1. běh žactvo ovál 14.00

Nejmladší tři kategorie (žáci 8 let 11 let) plavou 100 metrů a poběží kilometr. Obě kategorie starších žáků trať dvojnásobnou. Dorost, junioři, muži a ženy plavou ve svých kategoriích 400 metrů a na tartanovém oválu poběží celkem 5 kilometrů.