V Jablonci se v září tohoto roku otevře 20 prvních tříd a jejich rovnoměrné naplnění záleží často na výběru rodičů. Někteří totiž nechtějí dát dítě na školu v obvodu, ve kterém bydlí.

ROZHODNE I LOS?

„My sice patříme pod školu Liberecká, ale kvůli práci chceme kluka přihlásit do školy Mozartova," sdělila pětatřicetiletá Marcela z Jablonce. Ano, jde to, ale pozor, mohou vás i losovat.

„Při přijímání dítěte se přihlíží k trvalému bydlišti ve školském obvodu, teprve při volné kapacitě i k faktu, že do školy chodí sourozenec. V případě početního převisu rozhodne losování," popsal Miloš Zahradník, náměstek primátora pro oblast humanitní.

OTEVŘOU DVEŘE

Aby si mohli rodiče udělat představu, jak to v té které škole vypadá, v březnu jim otevřou dveře.

Dny otevřených dveří základních škol začínají 7. března a to na ZŠ Liberecká. Bližší informace o konkrétních termínech i o zápise jsou na webových stránkách škol, na webu města mestojablonec.cz v sekci vzdělávání či v březnovém Jabloneckém měsíčníku.

S případnými dotazy je možné se obrátit na ředitele škol nebo oddělení školství, kultury a sportu jabloneckého magistrátu.

MATEŘINKY

Připravují se i rodiče dětí, které na podzim poprvé zamíří do mateřských škol. „Zápisy do mateřských škol se v Jablonci uskuteční 10. května. Mateřinky dveře veřejnosti otevřou v průběhu března a dubna," sdělila Markéta Hozová, mluvčí jabloneckého magistrátu.