Lyžuje se ve všech střediscích, z 97 kilometrů sjezdovek v kraji jich je však v provozu zatím zhruba třetina. Další sjezdové tratě chtějí provozovatelé upravit už na příští víkend. Záležet ale bude na počasí zda bude mráz, případně jestli příroda vypomůže přírodním sněhem.

Do sportovního areálu Ještěd dorazilo o víkendu kolem 2500 lyžařů, víc jich bylo díky slunečnému počasí v sobotu. Z více než devíti kilometrů tratí je zatím na Ještědu v provozu 3,4 kilometru. „Jsme připraveni, abychom dostříkli Skalku. Rádi bychom ji příští víkend rozjeli, záležet bude ale na tom, kdy budeme moc začít zasněžovat, kdy budou nějaké mrazy," vysvětlil vedoucí střediska Jan Svatoš. Na dokončení sjezdovky Skalka potřebují podle něj tři mrazivé noci.

Ne všude se jezdí

Víkendové lyžování si pochvalují v krkonošském středisku Rokytnice nad Jizerou. „V sobotu jsme zažili první krásný lyžařský den, lyžařů bylo dost," řekl ředitel rokytnického areálu Michal Kopecký. Rokytnice nad Jizerou je největším zimním střediskem v kraji. Z více než 21 kilometrů sjezdovek je tam však zatím v provozu jen zhruba 2,5 kilometru. Lyžuje se na dvou modrých sjezdovkách a jedné červené v areálu Horní Domky. Na Studenově, který je závislý na přírodním sněhu, se zatím nelyžuje.

V Rokytnici zatím nejezdí ani lanovka na Lysou horu, z níž vede nejdelší sjezdovka v republice. „Všichni úpěnlivě čekáme, až nám napadne přírodní sníh a budeme moci pustit lanovku na Lysou horu, chybí tam minimálně 30 centimetrů. Přírodní sníh neumíme nahradit, a dokud nepřijde, tak tam nebudeme jezdit," vysvětlil Kopecký. Vrchol Lysé hory je v nejpřísněji chráněné zóně národního parku a technické zasněžování tam není možné. Aby se tam mohlo lyžovat, musí napadnout alespoň půl metru přírodního sněhu.

Rušno bylo o víkendu i v Harrachově, Vítkovicích nebo Benecku. Kvalitní lyžování nabízejí i Jizerskohorská střediska. Na návštěvnosti jim nic neubral ani tradiční závod Jizerská 50, který do Bedřichova láká běžkaře z celé republiky. Na Tanvaldském Špičáku měli také o víkendu živo. V provozu je tam lanovka, dětský a zalomený vlek. Lyžuje se na spodní části černé sjezdovky, na červené a modré. V provozu je zhruba polovina z více než osmi kilometrů tratí. Na příští víkend už chtějí připravit celou černou sjezdovku, na její dosněžení však potřebují podle vedoucího střediska nejméně dva mrazivé dny.