Řadě lidí už nestačí tradiční ubytování v hotelových pokojích, ale vyhledávají něco navíc. Nabídnout to může i Liberecký kraj, ať už se jedná o zámeckou romantiku, pohled na svět z koruny stromů či možnost osedlat si koně a vyrazit na spanilou jízdu.

Nevšední zážitek ubytování nabízí dva treehousy nebo-li vyhlídkové domky vysoko v korunách stromů na jižním ještědském úbočí. Zatímco treehouse Emanuel je v koruně majestátního smrku, tak Amálka je posazena na kraji lesa na lesní mýtině.

„Kombinace dechberoucího místa a neobvyklého, pohádkového, romantického a komfortního ubytování zaručuje nezapomenutelný zážitek,“ řekla Klára Beranová z Treehouse Ještěd. Glamping (kempování v přírodě s puncem luxusu) ocení jak hosté toužící po nerušeném odpočinku, tak i ti, kteří vyznávají aktivní způsob dovolené. „Jsme originální v tom, že fungujeme i přes zimu. Už nyní přijímáme rezervace i na příští rok,“ poznamenala Klára Beranová s tím, že epidemie koronaviru se na poptávce nijak nepodepsala.

Netradiční ubytování nabízí Pivovar Kocour ve Varnsdorfu. Zájemci se tam mohou ubytovat ve vlakových kupé, k dispozici jsou dva vagony.
Čechy láká netradiční dovolená. Bydlet můžete ve vagonu i na zámku

To hotel a zámek Svijany umožňuje poznat, jaký je život na zámku. Pokoje se nacházejí nad zámeckou expozicí, která se zaměřuje na archeologii, historii pivovarnictví a lazebnictví. Návštěvníkům je ve Svijanech k dispozici i zámecká zahrada, archeologické pískoviště a prvky rozšířené reality. Nechybí nabídka zvýhodněných pobytových balíčků či možnost dopřát si relaxační masáž přímo na pokoji. „Ubytování v Českém ráji v netradičním prostředí zámku a s prohlídkou expozic zdarma je pro návštěvníky velkým lákadlem. A blízký pivovar nabízí komentované prohlídky a tradiční pivovarskou restaurací,“ podotkl manažer zámku a hotelu Libor Stejskal.

Podle něj je nyní daleko méně zahraničních turistů, ale přibylo dlouhodobých pobytů v létě. „V rámci roku ale celkově došlo k výraznému poklesu počtu ubytovaných hostů a tržeb,“ upřesnil Stejskal.

Další netradiční místo k trávení dovolené představuje Farma Vysoká v Chrastavě. Pro svou unikátní polohou je nazývána Nebeskou pastvinou s výhledem na tři různá pohoří, a to ještědské, jizerské a lužické. „Nejen pro koňáky je zde k dispozici hotel, restaurace, wellness, ustájení či jezdecká škola. Zvláště pro děti je skloubení agroturistiky a ubytování velkým plusem,“ řekla Václava Jarošová z Farmy Vysoká s tím, že zaregistrovali mírný nárůst rezervací rodinných pobytů.

Jakub Hrubý (vlevo), Filip Štěpnička.
Dřevo v sobě ukrývá kus tajemna, říkají výrobci unikátních per z Jizerských hor

V srdci Lužických hor u vesnice Heřmanice v Podještědí leží Resort Malevil. Nabízí několik druhů ubytování od hotelu a penzionu přes sruby a chaloupky až po karavan park pro vlastní obytný vůz.

„Často k nám míří rodiny s dětmi, které si mohou užít koně, mini zoo, dětská hřiště a koutek, ale i manželské páry,“ informovala Leona Eichler Lukáčová z Resortu Malevil. Ani jich se epidemie koronaviru tolik nedotkla, jelikož se jedná spíše o sezonní podnik. „Už před několika měsíci jsme měli obsazené naše kapacity na celé prázdniny a spousta rezervací je zamluvena na rok dopředu,“ zmínila Lukáčová.