Vítězní Starostové už se sešli se zástupci ANO, ČSSD a ODS. Další jednání mají pokračovat ve středu a ve čtvrtek. Je nasnadě, že nikdo nechce nic uspěchat. Stávající hejtman Martin Půta nicméně tvrdí, že zájmem Starostů je vytvoření co nejširší koalice. Tedy čtyř subjektů: SLK, ANO, ODS a ČSSD. „Chceme vytvořit širokou koalici, která nebude vydíratelná jedním, dvěma nebo třemi hlasy, a rádi bychom, aby nebyla jen dvoučlenná," řekl Půta.

Naopak jednička ANO Jitka Volfová nezastírá, že jim by dvojkoalice jen se Starosty nevadila. „Měli bychom dohromady 27 hlasů, což je postačující. Ale respektujeme, že vítězem voleb je SLK, a je tedy na nich, jak k vyjednáváním přistoupí."

Za ČSSD jsou ve vyjednávacím týmu podle lídra Pavla Svobody všichni čtyři nově zvolení krajští zastupitelé. „Pro nás bude klíčové, co se nám podaří prosadit z našeho volebního programu. Prioritní je pro nás oblast zdravotnictví a sociálních věcí, tam nechceme slevit," uvedl Svoboda.

BOJ O RESORTY?

Zajímavé tak bude sledovat, jak se nakonec místa v Radě kraje rozdělí. Zdá se, že právě zdravotnictví bude jedním z klíčových resortů. Zájem má o něj totiž i ANO. „Máme vytipované resorty, které bychom rádi obsadili, a to především sociální nebo zdravotní," uvedla Volfová. Aby toho nebylo málo, zdravotnictví je i velké téma pro Přemysla Sobotku z ODS, který před dvacetiletým působením v Senátu pracoval jako primář rentgenologického oddělení v liberecké nemocnici. Ve hře může být rovněž i Petr Tulpa ze Starostů, který doteď krajský odbor zdravotnictví vedl. Tulpa se totiž díky nečekaně velkému mandátu Starostů znovu dostal na kraj, i když s tím před volbami nepočítal.

Otázkou rovněž je, kolik míst v Radě si chtějí Starostové ponechat. Zatím je radních devět a podle Volfové by tento počet mohl zůstat. „Jak je to teď rozděleno, tak to postihuje všechny oblasti, které by měl mít kraj ošetřené, takže za nás žádnou změnu v počtu odborů nepociťujeme."

MÍSTO ČTYŘ JEN TŘI

Kromě čtyřkoalice je ve hře i jen trojkoalice SLK s ANO a ČSSD nebo s ANO a ODS, čili dohromady 31 křesel. Že by Starostové obešli ANO a domluvili se bez něj, Půta odmítá. „Neumím si představit, že bychom ignorovali vzkaz od voličů, kteří chtějí do politiky také nové tváře z ANO, a přiznejme, že i Starostové jsou v politice někteří už docela dlouho a nové tváře nejsme," řekl hejtman.

Poněkud tajemně pak okomentoval povolební situaci krajský lídr koalice SPD a SPO Radovan Vích. „Byli jsme už osloveni některými stranami. Všechno může dopadnout jinak, než si myslíte. Možností je víc, než se zdá. Pro nás je klíčové, aby strany akceptovaly naše hlavní nepřekročitelné programové body hlavně zákaz výstavby mešit a přímou volbu starostů a hejtmanů." Podle Půty se SLK sejdou se všemi zvolenými stranami, že by ale chtěli užší spojení právě s Okamurovci, vylučuje. „Budeme se samozřejmě ptát na jejich představu o jejich fungování v zastupitelstvu, ale nečekám, že by byli součástí krajské koalice."