Nejtěžší česká zlatá medaile s portrétem české patronky vychází v omezeném nákladu padesáti kusů a zájemce za ni zaplatí necelého jeden a půl milionu korun. Podepsáni jsou pod ní akademický sochař Vladimír Oppl a dcera Oldřicha Kulhánka Klára Melichová.

Exkluzivita medaile spočívá především v jejím námětu. České bankovky jsou považovány za jedny z nejkrásnějších na světě. Mincovna je se jménem jejich autora Oldřicha Kulhánka pevně spjata, portréty z „jeho" bankovek vydává na medailích od roku 2010. Na lícní straně té nejnovější nalezneme portrét české světice, na rubové straně je zobrazena gotická kostelní klenba, která se sbíhá k centrálnímu písmenu A, v němž jsou znázorněny portréty sv. Františka z Assisi a jeho žačky sv. Kláry, jež byla sv. Anežce vzorem.

Za deset let jsou na trojnásobku

Kilogramové pamětní medaile v Jablonci nad Nisou razí od roku 2005, první nabízela Mincovna za půl milionu, od té doby se prodejní cena takřka ztrojnásobila. „Zlato samo o sobě je komoditou volatilní. Platí to především pro investiční slitky bez jakékoliv přidané hodnoty," uvádí Zbyněk Revenda z Katedry měnové teorie a politiky VŠE. „Pokud by kdokoliv měl doma dvě stě let starou zlatou minci, poslední, co bych mu radil, je se jí zbavovat. Měla by dnes pravděpodobně obrovskou hodnotu," uvádí Revenda.

Aleš Brix, obchodní ředitel České mincovny, jeho slova potvrzuje. Vybrané zlaté pamětní mince a medaile vydané jabloneckou mincovnou rostou na hodnotě, i když cena zlata klesá. „Jedním příkladem za vše je pamětní medaile s portrétem Václava Havla, která byla emitována v době, kdy se trojská unce zlata prodávala za 1650 USD, aktuálně je cena zlata o dvacet procent níže, cena pamětní medaile však od data emise vzrostla z 25 na 30 tisíc korun, což je zhodnocení 20 % v nominální ceně," potvrzuje Brix.

Podle Revendy jsou veškeré analýzy výnosnosti vždy ovlivněny zkoumaným obdobím. Pokud vezmeme zhodnocení zlata od roku 1980 (kdy bylo zlato průměrně za 612 USD za trojskou unci) do současnosti, vyjdou zásadně jiná čísla, než kdybychom vzali období od roku 1978 do současnosti (kdy byla cena zlata v průměru 193 USD za trojskou unci). „Proto vždy radím jednu zásadní věc levně nakoupit a draze prodat," doplňuje Revenda.

Obchodní ředitel České mincovny tuto radu potvrzuje a vidí v ní paralelu se současností. Mincovně v minulém roce vzrostly tržby za produkci ve zlatě a stříbře meziročně od 30 procent (ze 465 na 606 milionů korun), a to především díky příznivé ceně zlata, která je nejníže od přelomu let 2009 a 2010.