„Máme tu díla menších rozměrů, zhotovená především tužkovou technikou. Jde například o tvorbu Viktora Vorlíčka a J. V. Scheybala. Doplňují je různé techniky dalších výtvarníků. Určitě zmíním Jiřího Dostála, autora vystavených perokreseb tuší, který se v devadesátých letech 20. století nesmazatelně zapsal do dějin zdejší střední uměleckoprůmyslové školy zřízením vyšší odborné školy specializované na oblast drobné plastiky," říká Lea Machurová z Jabloneckého kulturního a informačního centra, která se na přípravě výstavy podílela.

Známí i méně známí malíři

Právě studenti jablonecké umělecké školy si jako náměty svých medailí nebo plaket často volili městská výročí, místní osobnosti nebo stavební dominanty či historické památky.

Díky tomu vznikl početný soubor diplomových a klauzurních prací, ve kterých se odráží kulturní historie Jablonce nad Nisou. Jejich část je nyní vystavená v podkroví a ve vstupní hale Domu manželů Scheybalových.

Za návštěvu rozhodně stojí i výstava věnovaná jabloneckým výtvarníkům první poloviny dvacátého století. Ta je umístěna taktéž v Domu Jany a Josefa V. Scheybalových. Pouze o jedno patro níže, v Městské galerie My.