Bez proudu byla i úpravna vody v Bedřichově. „K přerušení dodávky došlo v důsledku sněhové kalamity, strom spadl do vedení vysokého napětí,“ uvedla Iveta Kardianová, tisková mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací. Oprava trvala 50 minut. Na vedení byl porušen kabel a výměny se dočkala i pojistka. Jelikož byl výpadek krátkodobý, nemusela být úpravna odstavena.
Na Malé Skále kvůli výpadkům proudu nešly děti do základní školy. „Vlevo od Suchých skal bylo vidět do dálky elektrické výboje,“ uvedl Jiří Nejedlo, starosta Malé Skály. Společnost ČEZ vybudovala z Koberov na Malou Skálu náhradní přívod. „Zatím není zprovozněn, čekáme na kolaudaci. Výpadky omezily i podniky v obci, čekáme, že zprovozněním náhradního přívodu dojde k odstranění problémů,“ dodal Nejedlo. V pondělí vypadla elektřina na Malé Skále pětkrát, vždy na několik hodin. „Elektřina nešla v půlce vesnice, směrem od Malé Skály. Kvůli výpadkům jsme ztráceli data v počítačích obecního úřadu. Problémy s dodávkami jsme měli i v neděli,“ řekl Jiří Mikeš, starosta Líšného.
Podobné problémy řešili energetici v Šumburku. „Vše je opraveno, vysoké i nízké napětí. Doufejme, že už bude vše v pořádku,“ uvedl Jiří Onderka, vedoucí odboru rozvoje Městského úřadu Tanvald.
Špatná situace byla i na Železnobrodsku, v neděli a pondělí vypadával proud co chvíli v Janově a Bedřichově.
Lidé bez teplé vody a topení se ocitli ve Velkých Hamrech. „Teplo a teplá voda nebyla v domově důchodců, na sídlišti i úřadě. V kotelně šla elektřina na jednu fázi,“ upřesnil Josef Pala, starosta Velkých Hamrů.
Ve Zlaté Olešnici se opravy protáhly do včerejška. „Docházelo zde opakovaně k poruchám, protože do vedení stromy padaly jako třísky,“ uvedl Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ. Kromě Zlaté Olešnice, Šumburku a Malé Skály, kde se opravovalo ještě včera, bylo vše opraveno již v pondělí.