VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Exotické chutě a vůně Nepálu dorazily do Jablonce

Jablonec nad Nisou - Indie je zemí s pestrou kulturou a tradicemi, nekonečnou rozmanitostí kulinářských zážitků, které můžete ochutnat nyní už i v Jablonci.

15.11.2011 5
SDÍLEJ:

NAMASTÉ. Tak se jmenuje první indická restaurace v Jablonci nad Nisou. Majitelé jsou dva mladí bratři z Nepálu.Foto: Deník/Hana Langrová

Rádi experimentujete, ochutnáváte nové chutě a lákají vás kultury dalekých krajů? Tak to by v seznamu vašich oblíbených podniků neměla chybět indická restaurace Namasté, kterou si na konci léta otevřeli dva bratři z malé vesnice v Nepálu.

V Jablonci najdeme velký výběr restaurací, od mnoha pizzerií, tradičních českých podniků a v poslední době i mnoho čínských bister a arabských kebabů, ovšem indická kuchyně tu ještě chyběla.

Jak se dva mladí Nepálci dostali do Čech, a hlavně do Jablonce, proč si otevřeli tuto restauraci a jaké speciality pro své návštěvníky chystají, nám prozradil mladší z bratrů Santos Parajuli.

Odkud jste do České republiky přišli?

Jsem z Nepálu a město, ve které jsem bydlel, je hodně daleko od hlavního města Káthmándú.

Proč jste si vybrali právě Českou republiku a přistěhovali jste se sem sami dva, nebo vás bylo víc?

Odstěhovali jsme se do České republiky s bratrem, se kterým provozuji tuhle restauraci. A Česko jsme si vybrali kvůli studiu. Bydlíme tu už od roku 2006. Také jsem věděl, že v Čechách žije jen pár Nepálců, a proto tu bude i malá konkurence, co se týče restaurací s indickým a nepálským jídlem.

Vy tedy studujete? Kde přesně a jaký obor?

Teď studuji vysokou školu v Praze a předtím jsem studoval anglické gymnázium také v Praze. Moje vysoká škola je také anglická, studuji obor Mezinárodní obchod.

Jak vás tedy napadlo z Prahy odjet zrovna do severních Čech, do Jablonce nad Nisou?

Hledali jsme vhodné místo pro naši restauraci. A našli jsme dobré prostory v Jablonci. Hlavně tady ještě žádná indická ani nepálská restaurace není.

Mluvíte moc dobře česky, kde jste se to naučil?

Už na anglickém gymnáziu jsme měli češtinu pro cizince. Tento předmět jsem měl tři roky. Hodně mi pomohlo bydlení v internátu, kde jsem komunikoval s Čechy.

Co je vlastně typické pro nepálskou kuchyni?

V Nepálu se hodně jí vegetariánské jídlo. Když už Nepálci jedí maso, tak je to většinou jen kuřecí. Hodně jí luštěniny. Pro nepálskou kuchyni jsou také typické omáčky, kterým říkáme čatný. Jídla jsou většinou pálivá a často i sladká, i když pálí.

Jak se třeba odlišuje nepálská kuchyně od indické? Jsou tam nějaké rozdíly?

Ano. Určitě je v těchto kuchyních rozdíl. V Nepálu se hodně jí rýže, luštěniny, a hlavně vegetariánská jídla. Kořeníme hlavně kari. V Indii jí spíše placky, kterým se říká čapátí.

Když už jste nakousl to vegetariánství, vaříte u vás v restauraci i jídla s masem?

Ano, vaříme masitá i vegetariánská jídla. Podáváme jehněčí, kuřecí a rybí maso a také krevety. U nás v restauraci je to hodně vyvážené. Mám také mnoho zeleninových jídel na různé způsoby.

Takže u vás v restauraci nevaříte hovězí maso?

Ne. V Indii a Nepálu je kráva posvátné zvíře, takže ho Indové a Nepálci nejedí. Pozn. red.: „Tento zvyk mi nepřipadá vůbec tak nelogický, jak by se mohlo zdát, když si uvědomíme, za co vše kravám vděčíme. Jogurty, sýry, čokoláda, tvaroh, smetana, pomazánky, lepidlo, kožené výrobky, krmivo pro psy, boty … Kráva je opravdu výjimečné zvíře.”

Jak vám chutná česká kuchyně?

Mám rád knedlíky. Když jsem studoval na anglickém gymnáziu, tak jsem měl každý den typická česká jídla. Musím se přiznat, že tradiční česká kuchyně mi chutná víc než ta naše. Já totiž ani nemůžu jíst pálivá jídla, tak proto mi česká jídla vyhovují.

Jaké jídlo byste z vašeho jídelního lístku doporučil návštěvníkům vaší restaurace?

V našem jídelním lístku je mnoho receptů a myslím, že všechna jídla jsou dobrá. Z masitých jídel bych ale asi nejvíce doporučil Chicken Tikka Masala Kuře na masale. Je to grilované kuřecí maso se speciálním indickým kořením.

Kde jste se vlastně naučil vařit?

Hodně jsem toho uměl už z domova. Ale vařit jsem se učil i tady v Čechách. Dva roky jsem při škole pracoval v indické restauraci v Mladé Boleslavi a pak také v Příbrami. Tam jsme se s bratrem hodně zdokonalili.

Čtěte také:Indické Namasté: pohostinství, pokora, předkrm i bohaté menu

NAMASTÉ

indická restaurace

Dolní náměstí 4, Jablonec nad Nisou

Otevírací doba:
pondělí - pátek
11.00 - 22.00

sobota
12.00 - 22.00

neděle
zavřeno

Rezervace: 721 152 766, 776 238 042

ANKETA: Máte rádi exotickou kuchyni?

Zuzana Dolhyová
Studentka střední školy
Mnichovo Hradiště

Ano, exotická kuchyně mi velmi chutná. Nejraději mám obyčejnou čínu, ale chutnají mi i thajská a indická jídla. Japonské sushi podle mě patří do specialit každé restaurace. Exotickou kuchyni cíleně vyhledávám a do oblíbených podniků se velmi ráda vracím.

Ondřej Kočí
Student herectví
Praha, Jablonec n. N.

Exotická jídla jsem ochutnal jen v Praze, jsem rád, že se takové restaurace rozšiřují i do Jablonce. Nedávno jsem navštívil indickou restauraci. Nikdy jsem nic podobného nejedl, ale byl jsem příjemně překvapen. Člověk se díky tomu jídlu přenese někam daleko a do tepla.

Monika Hájková
Studentka filozofie
Jablonec n. N.

Chutnají mi pálivá jídla. Exotickou kuchyni mám moc ráda, občas je fajn dát si něco jiného než knedlíky nebo hranolky. Proto jsem také navštívila nedávno indickou restauraci Liberci, která byla moc útulná a příjemná. Určitě se tam chci ještě vrátit a ochutnat další speciality.

Jan Ursíny
Student vyšší školy
Jablonec n. N.

Exotická kuchyně mi chutná. Dávám přednost čínské, ale i thajské, která je výraznější. Je škoda, že tu není tolik rozšířená. Pak mě ještě zaujala indická kuchyně, na které mám rád výraznou chuť a pálivá koření. Rád zajdu i na kebab, ale ten už se tu dost rozšířil a to snižuje jeho kvalitu.

Tereza Gábrová
Studentka filologie
Liberec

V jídle se snažím experimentovat a ráda poznávám nové chutě. Dříve jsem často navštěvovala čínské restaurace a nedávno jsem zkusila i libereckou indickou. Nejvíce mě baví pokrmy ze zeleniny, bez masa. A ty mají Indové bezkonkurenční. Ráda se tam vracím.

Jan Krajník
Hudebník a pedagog
Jablonec n. N.

Určitě. Exotickou kuchyni potřebujeme v Jablonci jako sůl. Jednak je zdravá, pestrá, výborně chutná, ale hlavně mi vždy navodí teplo a atmosféru jižních krajin. V zimě dost důležitá věc. Měli bychom si vážit toho, že tady máme konečně originál indickou restauraci.

Autor: Hana Langrová

Nahravá se anketa
15.11.2011 VSTUP DO DISKUSE 5
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Montážní dělník 85 Kč Montážní dělníci výrobků z ostatních materiálů dělník na výrobu plastových oken a dveří. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 85 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Dělník na výrobu plastových oken a dveří - vyučení v oboru truhlář popř. nástrojař, zedník., , Jedná se o jednosměnný provoz s pracovní dobou od 6-14,30 hod., ve dnech pondělí až pátek. Pracoviště se nachází v Proseči nad Nisou, nástupní hrubá mzda 85,- Kč/hod., po zapracování 100,- Kč/hod. Nástup je možný ihned, nároky na vzdělání nemáme - zaškolíme., , Zájemci se mohou hlásit v Prosečské ul. 273 v Jablonci nad Nisou v době od, 6,00-14,30 hod., kontaktní osoba p. Langr, tel. 483 712 140.. Pracoviště: Lg - dinex spol. s r.o.-provoz, Prosečská, č.p. 273, 468 04 Jablonec nad Nisou 7. Informace: Václav Langr, +420 483 712 140. Výroba - Výroba Seřizovači 120 Kč Seřizovači a obsluha konvenčních soustruhů frézař. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 120 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Frézař - frézování dílů dle výkresové dokumentace, znalost čtení výkresů a měření, Zaměstnanecké výhody:dovolená navíc za každý rok, 3 dny sick days, stravenky ....., Kontakt emailem.. Pracoviště: Tedom a.s., - pracoviště, Belgická, č.p. 4685, 466 05 Jablonec nad Nisou 5. Informace: Lydie Bednáriková, +420 483 363 325. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 12 200 Kč Ostatní uklízeči a pomocníci Uklízeč/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: UKLÍZEČ/KA na plný i poloviční úvazek, Kontakt telefonicky nebo emailem.. Pracoviště: Petr miček-truhlárna, 468 45 Velké Hamry. Informace: Petr Miček, +420 724 092 107. Ochrana a ostraha - Ochrana a ostraha Pracovník ostrahy 12 200 Kč Pracovníci ostrahy, strážní. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 13000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Strážný - znalost práce na PC, plný i zkrácený pracovní úvazek, vhodné pouze pro OZP., Hlásit se telefonicky v době Po-Pá v době od 9-11 hod.. Pracoviště: Ariete chráněná dílna s.r.o. - pracoviště, Kokonínská, č.p. 197, 466 01 Jablonec nad Nisou 1. Informace: Pavlína Smutná, +420 725 878 140.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Policie. Ilustrační foto.

Opilý řidič bez helmy skončil pod převrácenou čtyřkolkou

Železný brod. Náměstí.

V Železném Brodě připravují velké oslavy republiky

Hráči McDonald´s Cupu se zúčastnili rozlučky Tomáše Rosického. Co jim vzkázal?

/VIDEO/ Jeden z nejlepších fotbalistů české historie letos v červnu definitivně skončil s profesionálním fotbalem. Tomáš Rosický se po boku mezinárodních hvězd typu Cesc Fábregas, Petr Čech nebo Karel Poborský rozloučil na pražské Letné ve velkém stylu. Samozřejmě u toho nemohli chybět ani ti nejlepší a nejtalentovanější fotbalisté, kteří se probojovali do minulého ročníku McDonald’s Cupu.

Prvních 1500 modřínů je zasazeno. Harrachovská desítka je stovkou

Harrachov – Sto let od založení Československa si v Harrachově připomínají prací, která bude pořádně vidět až za několik desetiletí. Modříny vysázené v roce 1928 do tvaru obřího čísla 10 v těchto dnech vítají tisíce nových sazenic, které budou tvořit další nulu. Legendární harrachovská desítka se tak stává stovkou.

SOUTĚŽ: Skupina Monkey Business vyráží na klubovou koncertní šňůru 2018

Jablonec nad Nisou – Silné písně, silné výpovědi, silné emoce. Silné hlasy, silné struny, paličky a šikovné prsty tancující po klávesách se předvedou už v sobotu 20. října v jabloneckém Eurocentru. A vy můžete být přitom.

FOTO: Studenti mají novou pec Hedviku

Železný Brod – Slavnostní křest nové sklářské pece Hedvika proběhl včera na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Železném Brodě. Účastnil se ho náměstek hejtmana Petr Tulpa, místostarosta města Železný Brod Ivan Mališ a ředitel školy Libor Doležal.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT