Kozí farma a výletní areál Pěnčín jsou oblíbeným turistickým cílem. Ročně sem zavítá okolo pětadvaceti tisíc návštěvníků. V příštím roce nabídnou ještě více.

Farma slaví úspěch již dvě desítky let, vše začalo u koz, přestože dnes je tu zvířat mnohem více. "Jako první jsme si sem s manželkou přivezli autem tři kozy,” vzpomíná s úsměvem majitel Josef Pulíček. Nyní se na farmě nachází přibližně tisícovka koz včetně mláďat a pět seti ovcí. Zájem o kvalitní biovýrobky i hospodářská zvířata roste, v roce 2012 byla Kozí farma Pěnčín dokonce oceněna agrární komorou jako farma roku.

Border teriér Bart žije. Po 16 dnech se mu podařilo dostat z nory.
FOTO: Border teriér Bart žije. Po 16 dnech se mu podařilo dostat z nory

Pro návštěvníky je v těchto dnech připraven bohatý program. Mohou si prohlédnout celý areál, svézt se vláčkem, zavítat do zemědělského muzea, navštívit sýrárnu, sklárnu a ve výtvarné dílně si navlékat korálky či si vyrobit mozaiku. V příštím roce by se rodinám i školám měli věnovat průvodci. "Zatím je prohlídka s průvodcem pouze u sklářské výroby. V příštím roce ovšem budou lidé obohaceni o odborný výklad u zvířat, kam nyní chodí volně,” říká Pulíček.

Provozní doba o prázdnináchExkurze sklárnyPo-Ne: od 10 do 14 hod,
každou hodinu
InfocentrumPo-Ne: od 10 do 16 hod
Korálková dílnaPo-Ne: od 10 do 17 hod
Dílna “Babky navlíkačky”Po-Ne: 10-17 hod
Zemědělské muzeumPo-Ne: od 8 do 18 hod
Vnější prostory areáluPo-Ne: od 8 do 18 hod

Děti si navíc budou moci odnést zcela nové výrobky z ovčí vlny. “Doposud jsme vlnu prodávali, od příštího roku ji budeme nechávat čistit, barvit a bude k dispozici v dílničkách,” dodává Pulíček.

Kozy, ovce, lamy, páv, husy, perličky, kachny, oslík, telata a selata, tato všechna zvířata lákají příchozí a zejména děti. "Jezdíme sem každý rok. Líbí se nám výlet na vláčku ale i to, že děti poznávají hospodářská zvířata,” uvádí paní Knéřová z Jablonce nad Nisou. Každé zvíře má své využití, dokonce i lamy alpaky. Jejich vlna je považována za vzácnou a odkupuje se průměrně za cenu 3 000 korun za kilogram.

Kdo nestihne návštěvu letos, nemusí se obávat, že by příští rok byl ochuzen o mláďata. “Nově zde máme několik kusů přeštických černostrakatých prasat, v příštím roce se tak mohou děti přijít podívat na selátka. Samozřejmě zde budou i telata,” vysvětluje Josef Pulíček. Právě prasátka nejvíce učarovala i malému Adamovi z Prahy. “Nejvíc se mi líbí prasata. Hrají si s míčem a čuchají ke mně,” říká Adam, který v podhůří Jizerských hor tráví prázdniny.

Dohromady 1500 koz a ovcí vyprodukují denně hektolitry mléka. Výsledný objem ovlivňuje roční období, v zimě zvířata dojí méně, nyní ale kozy denně nadojí 1 200 litrů a ovce přibližně 400 litrů. Z těchto důvodů se rozšířila dojírna. "Zdvojnásobili jsme počet míst, využíváme modernější technologie a urychlujeme tak čas dojení, které probíhá dvakrát denně,” vysvětluje Pulíček a dodává, že nyní může dojit najednou až 84 zvířat a čas se zkrátil ze tří hodin na necelé dvě hodiny. Nové technologie se používají ve všech částech farmy. Ve stájích například krmení přihrnují malí roboti.

ROZMARNÉ LÉTO na Máchově jezeře. Nový open air festival, který putuje po republice.
Rozmarné léto míří na Mácháč

Mléko se ještě ten den zpracovává. Široký sortiment pěnčínské farmy nabízí na čtyři desítky výrobků v biokvalitě, od kysaného mléka, kefíry a jogurty, přes čerstvé a zrající sýry až po tvaroh a pomazánky. Produkty můžete zakoupit na místě či na některém z prodejních míst. Zdejší mléčné výrobky jsou využívány dokonce v místním občerstvení, můžete tak ochutnat halušky s brynzou či salát s kozím sýrem.