Už dnes odpoledne začne druhý ročník festivalu určeného pro všechny horolezce, turisty, dobrodruhy a sportovce. Horolezecký festival Český ráj však nabídne bohatý program i milovníkům dobrých filmů, besed a atrakcí. To vše zabalené v romantickém prostředí zámku Hrubá Skála a lázní Sedmihorky.

„Chtěli jsme propagovat Skalák a Český ráj. Je to přeci jenom mekka tohoto sportu u nás a přišlo nám, že postupně upadal v zapomnění," vysvětlil Boris Hlaváček, jeden z organizátorů tohoto festivalu. Spolu s ním se do práce na něm pustil i Petr Šverma.

ČERNOBÍLÉ FILMY Z 60. A 70. LET

Nakonec se vše podařilo a vzhledem k jejich kontaktům navázali též spolupráci s lidmi z Mezinárodního horolezeckého filmového festivalu, konajícího se v Teplicích nad Metují. Během víkendu tak budete moci shlédnout opravdu to nejlepší za uplynulý rok.

Jedním z obrovských taháků však budou i vzpomínkové filmy lezců, kteří s sebou na skály brali v 60. a 70. letech osmimilimetrové kamery a točili první snímky z prostředí tohoto sportu. „Hlavním patronem a osobností festivalu bude jeden z nejznámějších horolezců, legenda himálajského a pískovcového lezení Josef Rakoncaj. Věnováno mu bude několik bloků včetně výstavy vlastních fotografií a autogramiády jeho knih," sdělila Hana Verlová, další člen festivalového týmu.

ZAŽIJTE KRÁSU PRACHOVSKÝCH SKAL

Potkáte zde ovšem také například Marka Holečka, Petra Prachtela, Jiřího Nováka, Láďu Noska nebo Bohouše Svatoše. Kdo se bude chtít vzdělávat, může využít přednášku na téma nehody v horolezectví. Proběhnou rozbory reálných nehod, první pomoci a záchrany aneb co dělat než dorazí záchranná služba. Součástí bude i praktická ukázka a horolezecký výcvik. Ten bude probíhat denně až do 18 hodin. Ti odvážnější zase můžou okusit adrenalin na vlastní kůži. Při dobrodružství na lanech, jak je pojmenována jedna z akcí, totiž vyzkoušíte slanění kolmé, skoro třicetimetrové hradní skály. Milovníci rychlosti zase sáhnou po lanovce, kdy na kladce prosvištíte nad hradní roklí a nebo se vedle lanovky můžete projít po nekonečně dlouhém lanovém mostu. Ti méně náruživí návštěvníci si však v sobotu vyberou spíše procházku Skalákem.

Zámek bude po celou dobu festivalu otevřený pro veřejnost, aby se i náhodní turisté mohli rozhodnout, zda se podívají na nějakou projekci či besedu. Fungovat bude speciální systém vstupného. Vstupenku můžete mít na 3, 2 nebo 1 den, případně navštívit jen vybranou produkci.

Horolezecký festival Český ráj 2016

PÁTEK 17. 6. 2016

Valdštejnův palác: 16 hodin Jura Polák a jeho retrofilmy (Nezdržuj a pokračuj, Padání k vrcholu, Jak se dostat do nebe, Bohemians, Podívaná bez diváků, Brácho jdem). 18.30 hodin Valley Uprising.

Konírna: 16 hodin Reel Rock I, soubor nejlepších světových filmů roku 2015 o lezení (Domýšlivost, Hold Deanu Potterovi, Závody v Horseshoe Hell). 18.30 hodin Míra Šmíd, blok I (Ama Dablam, Dva kroky k vrcholu, Ice Climbing, Bouldering, Fanské hory, Dhaulagari)

SOBOTA 18. 6. 2016

Valdštejnův palác: 10 hodin Nehody a první pomoc (přednášky). 12 hodin Jirka Novák: Prvovýstupy československých expedic v Himálaji a Karákoramu. 14 hodin Joska Rakoncaj a jeho filmy (Zhanzhatie, Flower Tower, Buffinův ostrov). 16 hodin Vláďa Nosek (Antarktida kontinentální i pobřežní, Přechod Ellsworthova pohoří, Plavba Drakeovým průlivem, Mt. Samila). 18 hodin Mára Holeček.

Konírna: 10 hodin Stone Free (nejlepší horolezecký film 32. ročníku MHFF 2015). 12 hodin Reel Rock II, soubor nejlepších světových filmů roku 2015 o lezení (Dawn Wall, Cesta do nebe, Traverz Fitz Roy). 14 hodin Cerro Torre s Davidem Lamou. 16 hodin Jan Špáta a jeho filmy (Okamžik radosti, Svítí slunce?). 18 hodin Milan Daněk (Povídání a film a rakouském horolezci Heinrichu Harrerovi).

NEDĚLE 19. 6. 2016

Valdštejnův palác: 10 hodin Míra Šmíd, blok I. (Bojogenes direct, Prásknutí bičem, Paprika po italsku, Italové na bumerangu, Jáma a kyvadlo). 12 hodin Jura Polák, blok II. (Obyčejný prvovýstup, Co si dáme dál, Padání k vrcholu, Podívaná bez diváků, Brácho jdem). 14 hodin Karel Vlček a jeho filmy + Stone free.

Konírna: 10 hodin Dawn Wall, Cesta do nebe, Traverz Fitz Roy. 12 hodin Mše na symbolickém cintoríně. 14 hodin Petr "Špek" Slanina jun. (Věřím, že mohu snít, Inside me). 15.30 hodin Zakončení HF ČR 2016

DOPROVODNÝ PROGRAM

sobota od 10 hodin: Den ČHS (chytání pádů)

sobota od 10.30 - 17 hodin: Dobrodružství na lanech.

Koncerty: pátek od 20 hodin skupina Cadillac a Pavel Sedláček. sobota od 20 hodin skupina Echoes of Pink Floyd. Po všech koncertech bude country posezení.