Nákupní centrum Forum v dolní části Liberce změnilo majitele. Od společnosti Tesco ho koupila firma se sídlem na ostrově Mauricius. Zaplatila za něj 80 milionů eur, což je v přepočtu zhruba 2,1 miliardy korun.

V letošním roce se jedná už o druhý prodej velkého nákupního centra v Liberci. Na jaře totiž došlo k prodeji obchodního centra Géčko, které koupila finanční skupina Nordic Investors.

„Forum Liberec je vynikající regionální nákupní centrum, které těží ze své lokality v centru města a navíc v těsné blízkosti stanic městské i dálkové hromadné dopravy. Jako takové je pro Rockcastle, společnost specializovanou na investice do maloobchodních nemovitostí, skvělou příležitostí pro vstup na český trh," říká Hana Kollmannová z investičního oddělení společnosti JLL, která působila při nákupu jako poradce firmy Rockcastle.

ČR, POLSKO A MAĎARSKO

Rockcastle Global Real Estate zatím získal 6 nákupních center v Polsku. Strategií firmy je vytvořit portfolio maloobchodních nemovitostí v Polsku, České republice a v Maďarsku. „Z akvizice prvního nákupního centra v České republice jsme velmi nadšeni a věříme, že dokážeme dále posílit skladbu našich nájemců, což jen potvrdí dominanci centra a umožní jeho růst do budoucna," vysvětlil Spiro Noussis, CEO společnosti.

Forum v Liberci nabízí 47.000 metrů čtverečních maloobchodních ploch a s více než 12 miliony návštěvníků ročně je nejnavštěvovanějším obchodním centrem regionu. Mluvčí Tesco Václav Koukolíček řekl, že prodej libereckého Fora souvisí s hledáním různých možností jak uvolnit zdroje, které má firma v obchodních domech a jejich zpětným investováním do služeb pro zákazníky. Prodejna Tesco zabírá asi 10 tisíc metrů čtverečních ve Foru. „Obchodní dům Tesco v Liberci bude nadále pokračovat ve svém provozu jako doposud a Tesco se stává klíčovým dlouhodobým nájemcem pro nového majitele," dodal Koukolíček.