S emisí sady oběžných mincí České republiky doplnění o kolorovaný žeton k EURU 2012 počkala jablonecká Česká mincovna až těsně před start šampionátu. Do prodeje šla toto pondělí, ale závazně si ji objednat zájemci mohli na e-shopu pop zveřejnění emisního plánu.

„Sada byla fakticky vyprodána už v únoru," informoval Tomasz Surdy, obchodní ředitel České mincovny. A nešlo nějakou malonákladovou ražbu. Sad opustilo výrobu tři a půl tisíce. „Není přípustné dorazit další sady, jsme vázáni smlouvou s Českou národní bankou. Stejně tak nemůžeme razit navíc ani samotné žetony, protože byly součástí sady," vysvětlil Surdy.

Originální žeton z materiálu Nordic Gold je dílem medailéra a jabloneckého pedagoga Petra Horáka. Na averzní straně žetonu je vyobrazen stylizovaný kolorovaný fotbalista v pohybu, doplněn opisy po obvodu. Reverzní stranu zaujímá logo Fotbalové asociace České republiky doplněné dekorem, který tak spojuje obě strany.

V České mincovně při zadání tématu vsadili na jistotu. „Petr Horák je v republice nejlepší specialista na medaile se sportovní tématikou a navíc je z Jablonce," míní obchodní ředitel. Nejde totiž jen o žeton, ale i medaili.

Se stejným motivem a identickým návrhem vyrazili v Jablonci také stříbrnou medaili v limitovaném nákladu pět set kusů a v kvalitě proof.

Za týden budou v České mincovně razit další sportovní návrhy. Nic menšího než Letní olympijské hry Londýn 2012 a manželé Zátopkovi.

I jejich autorem je pochopitelně Petr Horák. Jemu sport vrytý do kovu učaroval a skutečně má tuto tématiku spojenou s vyjádřením vždy charakteristického pohybu v ruce. Jeho si například vybrali organizátoři hokejového šampionátu. Vytvořil medaile, o něž se bojovalo na Mistrovství světa v roce 2004, které se hrálo v pražské Sazka Aréně.

Medaili k fotbalu o průměru 34 milimetrů a váze 16 gramů prodává Česká mincovna za 950 korun, sada oběžných mincí se žetonem vyšla na pětistovku. Někteří odběratelé je kupovali po desítkách. „Jde hlavně o smluvní prodejce nebo numizmatické spolky," poznamenal ředitel Surdy.