Oblíbenost této události dokazuje právě počet diváků, který je srovnatelný a možná i převyšuje návštěvníky městských slavností. Své síly zde porovnávají muži, ženy a dokonce i děti. „Na start se v tomto ročníku postaví přibližně čtyřicet oddílů po sedmi členech,“ informuje velitel soutěže Karel Bukvic. V této soutěži se bojuje o desetiny vteřin. Záleží na každém kroku. Sehranost týmu je zde zcela klíčová.

Na startu vyčkává celý tým, po výstřelu vyráží rychlostí blesku všichni závodníci k „mašině“, tedy požární stříkačce, která nasává vodu a dále ji dopravuje do hadic. Zatímco někteří připojují hadice a vydávají se na trať, další nabírají z blízké kádě vodu. K cílové čáře dobíhají dva hasiči. S přesným namířením a dostatečně silným proudem vody musí zasáhnout dva terče. To vše pod dohledem rozhodčích. „Nejnáročnější je souhra všech jednotlivců v týmu. Záleží na každém z nás,“ říká po doběhu Tomáš Mitlener ze Sboru dobrovolných hasičů (SDH) Smržovka Střed.

Modernizovaný stadion Na Výšině v Tanvaldu slavnostně otevřeli první den nového školního roku dětským sportovním dnem. Děti si vyzkoušely hned několik stanovišť.
Stadión září novotou, tanvaldští tu mohou cvičit i lézt na boulder

„S našim výkonem jsme spokojeni. Při zkoušce se nám rozbil stroj, závodili jsme nakonec s vypůjčeným. Navíc nám nezbývá příliš času na tréninky,“ dodává Mitlener, který se soutěžím v požárním sportu věnuje už třicet let. Při závodě se toho může mnoho pokazit, přestože dohromady neměří trať více než sto metrů. „Rozhodně se nebojuje jen o dobrý čas. Stává se, že se hadice rozpojí, nebo dokonce praskne. Může být špatně zapojené přívodní vedení. Každá část musí být provedena správně,“ vysvětluje velitel soutěže a starosta sboru SDH Horní Tanvald.

Vítězné sbory dokáží celou trasu absolvovat během patnácti vteřin. Soutěž O pohár starosty města se koná na sportovním stadionu Na Výšině, který v letošním roce prošel rekonstrukcí. „Opravy se jistě povedly, usnadnily nám i některé organizační věci,“ doplňuje Bukvic. „Bydlíme nedaleko stadionu a tuto událost si nenecháme nikdy ujít. Fandíme samozřejmě místním hasičům,“ uvádí paní Marie.

Zámek Hrubý Rohozec.
Velký kulturní přehled z Jablonecka a Semilska na celý týden