Nejnovější nadílkou vzácných mláďat liberecká zoologická zahrada dokazuje, že se jí daří naplňovat jeden z jejích hlavních cílů záchrana druhů, jež jsou ve volné přírodě na pokraji vyhynutí. Počátkem léta se zde tak mohli radovat z narození uriala bucharského, zebry bezhřívé a zoborožce rýhozobého.

„Laická veřejnost stále považuje za hlavní raritu naší zoo bílé tygry, jejichž ochranářský význam je přitom nulový. Pozornost si naopak zaslouží zejména vzácné a ohrožené druhy, k nimž se řadí i nové přírůstky,“ vysvětlila mluvčí Zoo Liberec Barbara Tesařová.

Lachtani v liberecké zoologické zahradě dvakrát denně vystupují i pro veřejnost. Jejich hlavním ošetřovatelem a chovatelem je Petr Honc.
Cvičitel lachtanů? Připadám si jako loutkář, co tahá za provázky, říká Petr Honc

Například zmiňovaný urial bucharský patří podle hlavního zoologa liberecké zahrady Luboše Melichara k nejcennějším zvířatům, které zde chovají. „Ve volné přírodě se vyskytuje v Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu, ale jejich počty jsou nestálé. V současné době se velikost populace odhaduje na 250 jedinců,“ poznamenal Melichar. Liberecká zoo je přitom jednou z pěti zahrad v Evropě a jediná v ČR, která tyto sudokopytníky s mohutnými rohy chová. Samička se jménem Ganji je již devátým mládětem, které se v Liberci od roku 2011 narodilo. „Podle aktuálních údajů v evropských zoo žije jen 39 jedinců, z toho sedm v naší zahradě,“ doplnila mluvčí.

Orel jestřábí.
Zoo v Liberci se pyšní vzácným přírůstkem

Na hranici vyhubení je i další druh, který většina návštěvníků mine bez zvláštní pozornosti. Jedná se o zebru bezhřívou a liberecká zoo je jednou ze čtyř na světě, kde se daří ji množit. „V současné době chová tento poddruh zebry stepní osm zoo a žije v nich pouhých 38 jedinců,“ upřesnil Melichar. Ve volné přírodě čelí tento druh zebry razantnímu úbytku, a zda vůbec přežije, záleží především na lidech. Liberecká zoo přispěla k posílení populace zeber bezhřívých hned dvěma samečky, kteří se narodili v druhé půlce června.

Liberečtí takini jsou celoevropskou raritou.
V liberecké zoo dovádějí mláďata takinů

Poslední chovatelský úspěch zaznamenali ošetřovatelé v pavilonu tropů, kde se poprvé v historii zoo podařilo odchovat hned tři mláďata velmi vzácného zoborožce rýhozobého. „Velmi si toho ceníme, protože tyto filipínské endemity zatím rozmnožují pouze v šesti zahradách na celém světě,“ vysvětlil zdejší kurátor ptáků Jan Hanel.

Podle něj je přirozený odchov těchto ptáků velice náročný a téměř pokaždé se jedná o raritu. „Během hnízdění totiž samec zazdí samici směsí z trusu, zeminy a ovoce uvnitř stromové dutiny a nechá pouze malý otvor, kterým podává samici pravidelně potravu. Ta zůstává zazděná ještě řadu týdnů po vylíhnutí, dokud ptáčata nepovyrostou,“ popsal Hanel. Samec zoborožce se do Liberce dostal přímo ze stanice na Filipínách. „Jedná se o silně ohrožený druh a bylo zapotřebí, aby se jeho chov rozšířil i do Evropy a založila se zde nová populace,“ vysvětlil kurátor.

Beigly, samice mravenečníka velkého přivezená ze zoo v maďarské Budapešti, si už zvykla na nové prostředí. Samice je budoucí partnerkou samce Ria (na snímku z 24. dubna).
FOTO: Do liberecké zoo přicestovala samička mravenečníka Beigly