„Je to pro nás obrovská čest,“ svěřila se před začátkem hudebně světelné produkce Anna Strnadová, která už několik let bojuje za záchranu lázní. Sugestivní show, v níž zaznívala jen hudba a naléhavý hlas Lenky Dusilové, provázená světelnými obrazy, které postupně odkrývaly jednotlivé prvky chátrající stavby s prvky geometrické secese, přihlížela asi stovka návštěvníků. Víc se jich do bazénu a prostoru kolem něj nevešlo. „Jsem uchvácená,“ řekla po téměř dvouhodinové projekci jedna z návštěvnic. Bála se, že už se dovnitř nedostane. „Chtěli jsme si koupit lístky v předprodeji, ale bylo beznadějně vyprodáno,“ uvedla. „Jsem ráda, že se to povedlo, hrozilo totiž, že to statici pro špatný stav lázní vůbec nepovolí,“ zmínila Strnadová.

Akce Nádech pro lázně v Městských lázních v Jablonci nad Nisou
FOTO: Umělci se nadechli pro jablonecké lázně. Ty se otevřely veřejnosti

Celý světelně-hudební projekt připravoval maličký tým na míru lázním nejprve na základě fotografií interiéru. Přímo na místě ho dolaďoval celou předchozí noc. Projekt, pod kterým je podepsán kromě zpěvačky Lenky Dusilové také  VJ Aeldryn ze studia Lunchmeat, v sobě spojuje hned tři faktory: monument, moment a um. „Nabízí jedinečný zážitek ve stylu site specific art neboli umění zasazené do kontextu určitého prostoru, jímž je vymezeno,“ upozornila zakladatelka a ředitelka projektu Soňa Paleta. „Zažila jsem tu nádhernou atmosféru, nemám slov. Každá památka je úplně jiná a to je nesmírně vzrušující,“ řekla po koncertě Lenka Dusilová.

Lázně postavil v letech 1908–1910 významný jablonecký architekt Rudolf Hemmrich, jehož spolužáky na liberecké průmyslovce byli Joseph Zasche a světově proslulý Adolf Loos. Podobnou stavbou  secesních lázní vytvořil v kraji také pro Nové Město pod Smrkem, tam se ale na rozdíl od Jablonce lázně v roce 2005 zrekonstruovali a zprovoznili.

Městské lázně v Jablonci nad Nisou.
Nápor zvuku Městské lázně v Jablonci vydržely. Vystoupí tam Lenka Dusilová