„Sjezdovky v Bedřichově zůstávají až do čtvrtka 18. ledna včetně dočasně mimo provoz z důvodu nedostatku sněhu.“ Takovou zprávu musel napsat provozovatel tamního areálu návštěvníkům. Na polovinu ledna velmi nestandardní sdělení. Přírodní sníh prostě není a děla na výrobu technického mohli spustit až o uplynulém víkendu.

„Měli jsme namířeno na Malinovku, ale na Facebooku jsem zachytila informaci, že na víkend nepojedou velké vleky. Jela jsem tedy s děvčaty na Tanvaldský Špičák,“ uvedla Tereza Ondroušková, která vyjela za sněhem s celou rodinou. Potvrdila, že zejména v neděli to s azurovým nebem byla úplná pohádka.

Karneval a maškarní. Ilustrační snímek.
Velký kulturní přehled z Jablonecka a Semilska na leden

„Dcerám se moc líbilo projíždět v místech, kde sněžná děla chrlila sníh. Měly z toho velkou legraci. Je skvělé, jak to v areálu rozšířili,“ dodala lyžařka. Společnost Ski Bižu v loňském roce vydala velké peníze na zasněžování, kdy museli vyměnit dosluhující potrubí. Nyní mají pokrytý celý areál a od neděle vyrábějí technický sníh prakticky nonstop.

Bez techniky to nejde

Na Ještědu jede jen lanovka Černý vrch a vlek F10 Pod lany, Skalka je v provozu jen o víkendu. I tady masivně zasněžují. „V sobotu nad ránem jsme znovu pustili zasněžování. Už jsou zastříkány všechny ledové plotny,“ hlásí z Rejdic, kde mají už 75 centimetrů sněhu a intenzivně budují i park snowboardistům. „Dnes jsme vše ručně i rolbou upravili a za první platformu jsme dali další tři překážky v lajně,“ láká do Rejdic Zája.

Vedle denního lyžování si tam zájemci užijí ježdění také každý večer, od 18 do 20 hodin. „Nosí se jen kousek u Krásné Máří,“ hlásí běžkaři z Jizerské magistály.

Společnost Jizerská upravila rolbou stopy naposledy na malém okruhu z Bedřichova, Novou louku, Kristiánov, Točna, Hřebínek, Gregorův kříž a zpět ke stadionu v neděli večer. Jsou závislí na přírodě a dokud nenasněží, čarovat nemohou. Předpověď počasí na nejbližší dny je slibná.