Obvyklou podobu libereckého náměstí Dr. E. Beneše narušila včera odpoledne nevšední podívaná. Vyrostl zde petiční stánek liberecké pobočky neziskové organizace OBRAZ – Obránci zvířat, který doplňovaly klece s plyšáky a dokonce i „živou slepicí“, když se jedna z členek spolku nechala dobrovolně zavřít do klece se slepičí maskou na hlavě.

„Akci Svět očima zvířat? jsme se rozhodli uspořádat, abychom upozornili na kruté podmínky, ve kterých chováme miliony zvířat po celé EU. Jejich každodenní realitou jsou holé drátěné klece a my máme nyní možnost to změnit. Neměli bychom tuhle příležitost promarnit,“ nastínila cíl akce koordinátorka lokální skupiny OBRAZu Veronika Hlavatá.

U zvířat žijících v kleci dochází k potlačení jejich přirozeného chování. Celý jejich život se odehrává na velmi omezeném prostoru, u slepice se rovná velikosti papíru A4. A právě na prosazení zákona zakazujícího klecový chov slepic se zaměřila aktivita Obránců zvířat, podpořená nedávnou Slepičí tour. „Kampaň představovala způsob, jak ukázat, že o zákaz klecových chovů slepic usiluje celá republika. Za kampaní stály konkrétní tváře na konkrétních místech. Podařilo se nám zviditelnit téma klecových chovů nejen u politiků a médií,“ doplnila zástupkyně produkčního týmu tour Jana Menčíková.

Slepice, králíci, husy

Nemusíš být superhrdinou, abys pomohl zvířatům z klecí, tak zní hlavní motto kampaně. Iniciativa bojuje proti klecovým chovům nosnic, králíků, křepelek, hus a kachen, ale také proti porodním a inseminačním kotcům a individuálním boxům pro telata. Právě v Liberci se rozhodli tuto kampaň podpořit. „Evropská komise se návrhem zákazu všech klecových chovů hospodářských zvířat v celé Evropské unii musí vážně zabývat, pokud iniciativa získá do 11. září milion ověřených podpisů od občanů Unie. Nyní má odhadem 900 tisíc ověřených podpisů a k získání těch chybějících zbývá ještě pět týdnů,“ upřesnila Hlavatá.

Vysazení pamětního stromu se uskutečnilo 23. října v Liberci v rámci oslav 50. výročí vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. Na snímku je Ondřej Petrovský.
Ondřej Petrovský: Nejhorší mají Jizerky za sebou, ale vyhráno ještě nemají

Zájemci se mohli díky speciálním brýlím přenést na farmu ve Svinčanech v Pardubickém kraji a zažít autentický život slepic v klecích. Atmosféru podtrhly promítané záběry z klecových chovů. „Samotná organizace netrvala dlouho. Po obdržení souhlasu od města jsme se zaměřili na propagaci akce a zajištění nezbytností včetně vytisknutí petičních archů,“ doplnil jeden z členů liberecké pobočky Tomáš Rec.

Konec doby klecové

Pokud někoho záběry oslovily a chtěl pomoci, mohl podpisem petice podpořit iniciativu Konec doby klecové a tím posunout Evropskou unii směrem k bezklecovému chovu hospodářských zvířat. „O akci jsem se dozvěděla díky Facebooku a jelikož se o danou problematiku zajímám dlouhodobě, přidala jsem podpis na petiční arch,“ svěřila se Jana z Liberce.

„Jsme přesvědčeni, že ve 21. století už klecové chovy nemají ve vyspělé společnosti své místo,“ uzavřel Rec.

Karel Plíhal
Sedmihorské léto je v plném proudu. Přijíždí Karel Plíhal