Idylické počasí se sluncem nad hlavou běžce nemuselo trápit, ti se totiž jen pár metrů od startu schovali do stínu lesa Jizerských hor. Samotný závod doprovázela parádní atmosféra, plno úsměvů a spokojenost s předvedenými výkony. „Mě to moc bavilo, okolí trasy bylo krásné, užila jsem si to,“ chválila si v cíli vítězka na 23 km Eva Krchová, která by se ráda v příštím roce kvalifikovala na Letní olympijské hry do Tokia. „Je to můj velký sen. Snad mi pomůže i příprava se seriálem Běhej lesy,“ dodala talentovaná běžkyně. Mezi muži na stejné trase kraloval Karel Splítek, který 23 km stihl za 1 hodinu a 27 minut.

Padesátka přinesla velké překvapení. Tentokrát se z výhry neradoval tradiční vítěz Přemysl Ježek, ale David Vaněk, který s časem 3:24:40 utekl obhájci titulu o 100 vteřin. „Bál jsem se, abych nedostal křeč, ale dopadlo to dobře. Na 40. kilometru jsem se utrhl na špici a pak už před sebe nikoho nepustil,“ popsal dění na trati vítězný závodník.

Logo olympiády a paralympiády v Tokiu.
Studentka Rebeka Hanková navrhla oděvy pro olympiádu v Tokiu

Mezi ženami se překvapení nekonalo, vítězka Radka Churáňová byla s časem 3:33:56 dokonce třetí i mezi všemi muži. „Běželo se mi krásně, trať mě bavila. Navíc i přes velké horko bylo dost občerstvovaček, takže jsem měla pořád dost energie,“ konstatovala Churáňová.

Na nejkratší 12kilometrové distanci se radovali David Kučera (0:39:21) a Kateřina Kubiasová (0:51:17).