Jablonecký pivovar Volt oslavil v srpnu rok existence. Můžete zhodnotit, jak se uchytil v konkurenci ostatních pivovarů?
Konkurence není tak velká. Je tu naopak obrovský prostor k podnikání. Díky lidem, kteří se k nám připojili, se nám daří. Naším cílem není jen uvařit dobré pivo, ale vytvořit zde hezké místo, kam se lidé budou vracet.

Vaše piva nemají typickou chuť klasického českého piva. Čím to?
Je to dáno chmelem, určitě nepřidáváme žádné citrony, pomeranče nebo jakékoliv ovoce, po kterém je pivo cítit. Je to opravdu dáno pouze chmelem, který je šlechtěný a není českého charakteru. Vykupujeme chmely z celého světa. Ty české dávají známou hořkost, kterou najdeme v klasických europivech. Také razíme zákon o čistotě piva, který říká, že do piva patří jen chmel, kvasnice, slad a voda.

Pivo za pivem v Libereckém kraji.
Zlatavý mok. Pivovarů na mapě kraje stále přibývá

Za rok jste uvařili více než třináct druhů piv. Chystáte i další?
Do konce roku bych chtěl vymyslet zhruba dalších pět druhů. Samozřejmě reagujeme i na roční období, takže přitvrdíme a přidáme pár „voltů“ navíc. Zrovna teď budu přetahovat ze spilky na ležácký tank nové osmnáctistupňové pivo a bude brutálně hořké a zároveň z něj bude cítit pomeranč a pryskyřice. Je vyrobeno ze třech druhů chmele. A ponese jméno Zkrat.

Právě na specifická jména vašich piv se chci zeptat. Vy jako sládek vymýšlíte recepty. Kdo ale vymýšlí názvy piv, jako jsou Elektron, Pojistka, Baterka, Startér, Eliášův oheň a další?
Já si raději pohraji s receptem, názvy nechávám na spolupracujícím grafickém studiu nebo je vymýšlejí majitelé či investoři společně. To víte, u piva vznikne spousta nápadů.

Nemáte tedy ustálenou nabídku a zákazník může dostat každý den jiné pivo?
Ano, přesně tak. Naše myšlenka je, že chceme každý den přinášet něco nového. Nechceme stereotyp a sklouznout k tomu, že přijdete do Volta a budete tu mít každý den stejných pět druhů piv. My rádi experimentujeme. Chceme mít klasiku a do toho vymýšlet stále nové a nové. Je to takové pivní dobrodružství.

Pivovar Novosad v Harrachově, na snímku z 10. července, je součástí nejstarší soukromé sklárny v Čechách.
Poznáváme Česko – Pivovar Novosad a syn v Harrachově

S kolika druhy piv jste začínali?
Začínali jsme s pěti druhy piv. Úplně první pivo byla čtrnáctka Zesilovač.

Které pivo u vás nejvíc frčí?
Přes léto to byla devítka Startér, to nám pochválili i pivaři, kteří piva hodnotí. Velmi oblíbený je Eliášův oheň, který mají kromě řady oficiálních ocenění rády zejména ženy.

Po Jablonci jsem ale i zaznamenala, že někomu pivo nechutná. Co vy na to?
Většinou nechutná vyznavačům europiva. Tedy těm, kteří chodí na ležáky do pivnice. Navíc naše piva jsou živá. Jsou tam stále nějaké kvasnice. Běžné pasterizované pivo bez živých složek vám vydrží měsíce, naše v teple několik dní.

A to se vám vyplatí?
My jsme skoro téměř vyprodaní.

Jedni z prvních návštěvníků jabloneckého minipivovaru Volt, který zahájil testovací provoz
FOTO: V Jablonci opět sídlí pivovar

Máte dvě provozovny u první nádrže jablonecké přehrady. Kde jinde vás lidé najdou?
Začíná od nás odebírat pár restaurací v Jablonci, kde Volt čepují. Čepují nás ale i v liberecké restauraci. Mimo region dodáváme do ochutnávkových pivnic. Tam se střídají na čepu pivovary, pivní druhy. Snažíme se dostat do podvědomí lidí i díky festivalům.

Kolik jste za rok vytočili litrů piva?
Dovařili jsme 106. várku. Což je 53 tisíc litrů, které jsme uvařili tady v jabloneckém pivovaru. Ležáky vaříme ale i v jiných pivovarech, protože kapacita nám zde samozřejmě nestačí. Například Jiskra vzniká ve známém pivovaru Dalešice, kde se natáčely Postřižiny.

Jak vznikl název Volt a kdo ho vymyslel?
S grafickým studiem jsme vymýšleli názvy jako alchymista, dílna, kuchyně. Zkrátka něco tajemného, kde se míchají ingredience, kde něco vzniká. Přes nějakou přesmyčku vznikl Volt, který se snaží dostat do piva veškerou energii. Jako vedlejší produkt vznikla Baterka.

Nová podoba zámku Svijany
Svijany nejsou jen pivovar, ale i zámek