Cvakání spouští, blesky, hlava na hlavě. Fotografů v přeplněném sále Severočeského muzea je víc než při státní návštěvě. A všichni mají v hledáčku skromně se usmívajícího muže v první řadě. Je jím Jiří Bartoš, jméno, které není milovníkům fotografií třeba blíž představovat. Na Liberecku snad není nikdo, kdo by jeho fotky aspoň jednou neviděl. Ať už na výstavách, v kalendářích či knihách o Jizerských horách.

Jubileum

Před pár dny oslavil Jiří Bartoš osmdesátiny. A právě k významnému kulatému jubileu uspořádalo Severočeské muzeum v Liberci Jiřímu Bartošovi výstavu s názvem Krajina znějícího ticha. „To je lidí, to není možný, že vás tolik přišlo, abyste od starýho dědka něco viděli. Já vám tedy slibuji, že dokud mě nohy udrží, oči uvidí a ruce unesou stativ, o který se pořád opírám, tak budu fotit dál," pronesl Bartoš při slavnostní vernisáži, při které lidé stáli namačkaní všude možně.

„Výstava představuje hlavní část Bartošovy tvorby, kterou je krajina a přírodní motivy. Kromě velkoplošných tisků, které byly zvětšeny ze skenů pozitivů, jsou všechny vystavené fotografie dobové originály vytvořené klasickou metodou v temné komoře," zmínil kurátor Roman Machek. Výstavu doplňuje i filmový dokument Jakuba Vaňa, který zachytil celý proces vzniku fotografie od nápadu po konečnou adjustaci. Protože se na výstavní panely vše nevešlo, je připravena i videoprezentace dalších 100 Bartošových fotografií.

Kromě toho se zájemci mohou o tvorbě tohoto významného fotografa dozvědět víc na komentované prohlídce, která proběhne 6. dubna od 18 hodin. Samotná výstava pak v Severočeském muzeu potrvá do 12. června.

A protože 80 let už je pořádný důvod k oslavě, spatřila kromě výstavy světlo světa i retrospektivní kniha o Bartošovi, kde jsou i rané Bartošovy snímky jako akty, koláže či portréty.

Jiřího Bartoše ocení i ministr

Jiří Bartoš se narodil 18. března 1936 v Kladně. Na sever přišel s rodiči po roce 1945. V roce 1960 spoluzaložil fotokroužek „Jizerský fotoklub", jehož byl předsedou a vůdčí osobností. V 60. letech se stal členem libereckého uskupení „Studio výtvarné fotografie". Ve stejné době otevřel hejnický fotoklub galerii, která se brzy stala významnou v celé zemi. Bartoš proslul jako fotograf Jizerských hor, stejně jako vynálezce fotografického šperku a zvláštního typu fotografie, které říká chemigram. Má řadu ocenění z tuzemska i zahraničí. 14. dubna k nim přibude i Cena ministra kultury za celoživotní dílo.