Na začátku přitom stál entuziasmus jediného člověka, dnes už důchodce Františka Jodase. Ten před vypuknutím koronavirové pandemie provozoval v centru Železného Brodu obchod se sportovní obuví a vybavením. Vcelku se mu dařilo, myslel, že si obchod nechá i několik let po odchodu do důchodu. A to proto, aby se do potřebného věku dostala i manželka, která s ním obchod provozovala.

Pak ale obchody podobného druhu zastavila opatření proti šíření koronaviru. „Zavřeli nás, dále jsme ale museli platit nájem a energie. Protože jsem už dosáhl věku k odchodu do důchodu, udělal jsem to. Bohužel, moje kolegyně Irena Matějková musela na pracák,“ zavzpomínal na dobu nedávno minulou. Činorodý muž ale nerezignoval. 

První den školního roku 2021/2022 začal i na Waldorfské škole Semily testováním žáků.
Nový školní rok začal testováním i na waldorfské škole v Semilech

Všiml si, že rodinná firma v obci Bzí, kde žije, na podzim prodává brambory a přes celý rok mléko do PET lahví. Tak začal nejprve nezištně pomáhat, právě třeba se sběrem brambor.

„Pak jsem si řekl, proč nezkusit prodávat brambory třeba u hlavní silnice dole ve Splzově. Když si brambory kupují na farmě místní, co je zkusit prodávat i takhle,“ vylíčil. A tak každý den po několik týdnů zapřáhli na farmě traktor s valníkem naloženým pětikilogramovými pytli s bramborami. „Mělo to ohromný úspěch, někdy jsem ani nestačil prodávat,“ pousmál se Jodas.

Přes silnici se díval na objekt zdejší bývalé hasičské klubovny. Ještě před pár lety tam byl i obchůdek s regionálními potravinami, ten ale skončil neslavně. „Hned jsem věděl, že to je to pravé ořechové. Můžeme prodávat produkty farmy a přibrat další regionální výrobky. Myšlenku bylo jen třeba přenést i na majitele farmy,“ poznamenal senior.

Otevřeno v pátek i v neděli

A to se podařilo. Tomáš Machačka za majitele farmy dal Jodasovi volnou ruku. „Hned jsem si všiml, jaké chyby dělal předchozí provozovatel. Otevřeno měl jen ve všední dny, v pátek jen asi do 14 hodin. To je špatně, takový obchod musí být otevřen v pátek a v neděli pokud možno celý den,“ přiblížil svůj obchodnický přístup Jodas.

Zatím mají v krámku, kde mimo jiné prodává i kolegyně Irena Matějková, plno. Protože je jeho plocha opravdu malá, lidé čekají ve frontě i venku. „Nakoupil jsem si kefír a nějaké ovčí sýry, utratil jsem skoro čtyři sta korun. Takové krámky s dobrotami by ani asi neměly být,“ smál se Michal z Prahy, který se v obchůdku Farma Bzí zastavil se svou ženou. Hned se stali ochutnávači kefíru. Podobné ochutnávky tady mají probíhat častěji.

Horse Soul Brand propojuje tradici kovářství s moderními technologiemi a materiály
Podkovy na míru vyrábí Jakub Ševčík z Jablonce 3D tiskem. Slaví úspěch

František Jodas chce obchůdek, který nechali majitelé Farmy Bzí upravit za cirka čtvrt milionu korun, dále rozvíjet. „Mám takovou vizi, že tady u potůčku ještě připravíme místa na sezení s ohništěm, aby si zákazníci mohli třeba klobásku hned ohřát. Samozřejmě se musíme postarat i o děti, možná tu vznikne i pár herních prvků,“ nastínil.

Majitelé firmy jsou sami na provoz obchodu zvědaví. „Je to určitý risk, ale když vidím, jak je František akční, nebojím se toho,“ sdělil za majitele Farmy Bzí Machačka.

Farma Bzí chová na sto padesát kusů krav, prodej brambor a mléka takzvaně ze dvora provozuje už dlouhá léta.