Guvernér České národní banky Jiří Rusnok navštívil v úterý 6. března Jablonec nad Nisou. Cílem jeho návštěvy bylo Muzeum skla a bižuterie a Česká mincovna.

První kroky Jiřího Rusnoka směřovaly do jabloneckého muzea. „Velmi si vážíme toho, že pan guvernér převzal osobní záštitu nad výstavou Jablonec - mincovní město, které je prvním počinem našeho muzea v rámci oslav letošních významných výročí. Připomíná, že právě před 25 lety po rozdělení Československa vznikla Česká mincovna - výhradní výrobce českých kovových mincí sloužících jako platidla,“ uvedla ředitelka muzea Milada Valečková. Výstava ale ukazuje také pamětní či investiční mince a medaile, které tvoří hlavní výrobní náplň této soukromé společnosti. „Najdete tu třeba zlatou minci v hodnotě 10 tisíc korun ze sady Karel IV. – Nové město pražské, která byla roku 1999 vyhodnocena jako nejkrásnější mince světa, nebo kopie zlatých uncových investičních mincí Český lev,“ přiblížil některá lákadla výstavy kurátor výstavy Zdeněk Štafl.

Velikonoční dílna.
Velký kulturní přehled z Jablonecka a Semilska na březen

Jiří Rusnok se ale nezajímal jen o tuto část muzea. S velkým zájmem absolvoval komentovanou prohlídku oběma stálými expozicemi muzea vedenou jeho hlavním kurátorem Petrem Novým a živě se zajímal o příčiny historické koncentrace bižuterní výroby právě na Jablonecku, o ekonomické aspekty minulosti a současnosti sklářských oborů. Na prohlídce guvernéra doprovázeli člen bankovní rady ČNB Tomáš Nidetzký, místopředseda představenstva a současně ředitel České mincovny Radek Šulta a členové představenstva Aleš Brix a Stanislav Bachtík. Všichni se pak přemístili právě do sídla České mincovny, kde oficiální část návštěvy pokračovala prohlídkou procesu výroby.

V souvislosti s výstavou Jablonec - mincovní město zahájilo muzeum ve svých prostorách také doplňkový prodej vybrané části produkce mincovny. „Jde o rozšíření nabídky návštěvníkům o předměty, které mohou být velmi originálním a hodnotným dárkem, stejně jako památkou na návštěvu Jablonce,“ dodala Valečková.

Samotná výstava je v jabloneckém Muzeu skla a bižuterie přístupná až do konce roku a je součástí stálé expozice bižuterie.

(mva)