Horké a suché počasí dává letos v létě hasičům pořádně zabrat. K ohňům vyjíždějí dvakrát častěji než loni, přičemž více než polovina z nich vypukla v přírodě. Od začátku prázdnin evidují už 233 požárů, nejhorší situace je na Českolipsku, kde jen v přírodě hořelo téměř šedesátkrát. Lesní požáry přitom patří k těm náročnějším.

V pondělí zasahovali hasiči na Ještědu, kde hořela kleč.
Požár na Ještědu zřejmě způsobila nedbalost

„Obtížně se likvidují, protože k nim zpravidla dojde v těžce přístupném terénu, kde nelze plně využít hasičskou techniku, a jsou velmi nebezpečné kvůli své schopnosti šířit se velkou rychlostí,“ vysvětlil plukovník krajských hasičů Josef Málek, který například velel zásahu na Ještědu, kde hořelo minulý týden v pondělí a hasiči si museli povolat na pomoc i letadlo a vrtulník.

Podle velitele jsou zásahy v přírodě obtížné i kvůli nevyzpytatelnému chování ohně, který se může šířit i v podzemí a je pak velmi těžké odhadnout, kde se znovu vynoří. „Zásahy v lese jsou proto časově velmi náročné a vyžadují povolání většího množství jednotek i značné množství vody, kterou je třeba často velmi komplikovaně k místu požáru dostat,“ doplnil Málek.

Požár budovy bývalého internátu v Dolní Řasnici.
V Dolní Řasnici hořela budova bývalého internátu

ZÁSAHY V PLNÉ POLNÍ

Kromě toho jsou v tomto počasí zásahy pro hasiče náročné i po fyzické stránce. „Když k tomu přičteme i váhu výstroje a ochranných prostředků, které musí mít hasič na sobě, můžeme říct, že jde opravdu o extrémně náročnou práci. Jen pro představu, plná výstroj hasiče váží přibližně dvacet kilogramů a dýchací přístroj jedenáct kilogramů,“ upozornila krajská mluvčí hasičů Pavlína Bílková. „Takže nepřeháním, když řeknu, že se ti zasahující opravdu zapotí,“ dodala mluvčí.

V pondělí zasahovali hasiči na Ještědu, kde hořela kleč.
FOTO: Na Ještědu hořela kleč. Při hašení pomáhaly vrtulník a letadlo

Mnohdy hořelo na několika místech najednou. Například v době, kdy více než stovka hasičů likvidovala oheň na Ještědu, ve stejné době zachvátily plameny travní porost v Hrádku nad Nisou v rekreačním areálu Kristýna. Oheň se začal rychle šířit směrem k lesu, na pomoc proto vyrazila jednotka z polské Vratislavi, která na místo přijela s šesti cisternami, a díky dobré spolupráci v rámci Trojzemí vyjeli na Kristýnu i hasiči z nedaleké saské Žitavy. „S Polskem i Německem spolupracujeme často, ale ještě nikdy jsme nezasahovali všichni tři dohromady,“ poznamenala Bílková.

Na Kristýně zasahovali hasiči ze tří států.
FOTO: Na Kristýně zasahovali hasiči ze tří států

Jak to vypadá, náročné období pro hasiče nekončí. Předpověď počasí je v tomto ohledu neúprosná. Podle Českého hydrometeorologického ústavu má být tento týden opět jasno s teplotami kolem třiceti stupňů.