djišťuji pojistku a s hasicím přístrojem pomalu přistupuji k ohni. Už jsem od něj na dva kroky, když plameny konečně pod náporem tryskajícího prášku skomírají… Cennou zkušenost, jak si poradit s ohněm, jsem naštěstí nezískala při hašení naší domácnosti, ale díky včerejší předváděcí akci libereckých hasičů. Ta proběhla v rámci preventivního projektu Aby červený kohout nezakokrhal, jež má lidem poradit, jak reagovat v případě požáru. K zapojení do celostátní kampaně „donutil" liberecké hasiče vysoký počet požáru v domácnostech.
„Od začátku roku do konce dubna vyjížděli hasiči k téměř padesáti požárům v bytech či domech," vysvětluje mluvčí libereckých hasičů Zdeňka Štrauchová, zatímco její kolegové se chystají předvést, jak se má správně hasit pánvička v plamenech. Tento výjev je totiž v českých kuchyních častější, než by člověk předpokládal. „Nedbalost při přípravě pokrmů je bohužel častou příčinou požáru. Jdete smažit řízky, zazvoní telefon, a než ho vyřídíte, kuchyň je v plamenech," upozorňuje vyšetřovatel požáru z HZS LK Jan Mandl. Zároveň předvádí, jak oheň uhasit, když už k takové situaci dojde. „Rozhodně nelít vodu, ta okamžitě změní skupenství na plynné a ještě oheň rozptýlí," upozorňuje a přikračuje k pánvičce, z níž vesele šlehají vysoké plameny. Opatrně a pomalu přikrývá pánev tak, aby oheň zadusil. Za pár vteřin je po všem.
„Teď vám ukážu, co udělá voda," vychrstne na opět hořící pánev hrnek s vodou a oheň exploduje.
Podle hasičů je důležité, aby lidé vůbec věděli, jak a čím oheň uhasit. Červené hasicí přístroje asi není potřeba blíže představovat. Kdy ale který použít? „Do domácnosti je asi nejvhodnější pěnový. Ale pozor na elektrické napětí," varuje další z vyšetřovatelů Daniel Mlčoch.
Práškový hasicí přístroj je podle něj sice univerzální, ale dokáže zase nadělat pěknou paseku. „Co nezničí oheň, dokoná prášek," varuje s tím, že drobné mikročástečky mohou být zhoubou například pro elektrotechniku.
Kdo se bojí, že si nebude pamatovat, na co který přístroj použít, může se spolehnout, že na každém z nich je uvedeno, na jaký typ požáru je vhodný.
Nejdůležitější je požár vyhodnotit a nepouštět se do hašení ohně, který je nad naše síly. „V každém případě se hasiči musí volat. Nebezpečné jsou totiž i toxické zplodiny," varuje Mandl.
Podle hasičů lidé nejčastěji chybují při vytápění domovů či přípravě jídel a manipulaci s otevřeným ohněm.