V běžeckém areálu v Břízkách na školáky čeká mistr světa a olympijský medailista Martin Koukal, který se stal zdejším patronem. V úterý se zde jede už třetí obratnostní závod čtyřdílného seriálu určeného pro školáky. Jablonec nad Nisou měl podle původních předpokladů celý projekt LYŽUJ LESY na začátku nového roku odstartovat, vlivem nevlídného počasí ale museli organizátoři závod na severu přeložit.

Do závodní stopy se Martin Koukal postaví už jen zřídka, lyže má v permanenci však pořád. Coby bývalý elitní závodník může hodně poradit i servisu, přestože jeho hlavní náplní funkce je šéfování.
Dobrý nápad podpoří olympionik Martin Koukal

Obě předešlé zastávky seriálu pro děti na Božím Daru a ve Vimperku přilákaly velké množství žáků základních škol a víceletých gymnázií, dohromady se jich zúčastnilo přes tři sta. „Celý sport se v současné době potýká s úbytkem dětí, což je velká škoda. Díky akcím, jako je tato, jim můžeme ukázat, že běžecké lyžování je krásný sport,“ říká současný trenér juniorské reprezentace Koukal.

Koukal věří, že když si tento sport na vlastní kůži školáci vyzkouší, tak je a bude bavit.

Krasobruslařky malé i velké, ale také kluci s hokejkou a pukem. Rušno je na jablonecké přehradě, která se stala obřím kluzištěm.
Jablonec má obří kluziště, ale hrázný radí: buďte opatrní

Závod v areálu Břízky je také zaměřen zejména na obratnost, mladé běžce čekají stanoviště s různými disciplínami. Jejich úkolem bude správně a v co nejkratším čase zdolat překážky v podobě slalomu, houpačky, terénních vln či podlézání.

Závodníci budou rozděleni do věkových kategorií podle školních ročníků a také podle toho, zda už jsou registrováni v některém klubu, nebo s běžeckým lyžováním teprve začínají. Pořadatelé ze Ski klubu Jablonec nad Nisou se chystají zdarma pomoci s odbornou přípravou lyží či zapůjčit lyžařské vybavení dětem, které nemají své vlastní.

Studenti Gymnázia Dr. Antona Randy v Jablonci nad Nisou mohou každý den o volných hodinách navštívit Olympijské studio na Randovce, kde probíhá promítání zimní olympiády z Pchjongčchangu.
Na jabloneckém gymnáziu vzniklo Olympijské studio pro podporu olympioniků

„Důraz klademe na začínající a neregistrované běžkaře, kterým přizpůsobíme trať závodu. Chceme dětem zábavnou a atraktivní formou představit svět běžeckého lyžování,“ říká sportovní ředitel Úseku běžeckých disciplín Svazu lyžařů Lukáš Sacher.