„Někdy to tady bylo o strach, zvláště v pěkných dnech, kdy se tady na lavičkách scházeli sociálně nepřizpůsobiví a doslova na náměstí žili," vysvětluje jedna z mnoha prodavaček z krámků na jabloneckém náměstí. I proto tady od května potkají lidé městského strážníka častěji.

V pracovních dnech v době od 16 do 22 hodin je na náměstí přítomen minimálně jede strážník. Parkuje zde také policejní dodávka označená nápisy Městské policie Jablonec.

„K bezpečnostnímu opatření na Dolním náměstí jsme přistoupili z důvodu že, přestože prostor náměstí monitoruje kamera městského kamerového dohlížecího systému, se občané na náměstí necítí bezpečně, na což upozorňovali i občané při debatách s vedením města," sdělil Luboš Raisner, ředitel MP Jablonec.

Před jabloneckými zastupiteli vyzdvihl novou činnost na Dolním náměstí, kde zatím byl jeden přestupek a jedna lékařská pomoc.

„Hlavně v letních měsících, kdy se díky teplému počasí pohybuje v ulicích více lidí i ve večerních hodinách, docházelo k narušování veřejného pořádku. Zejména oblast Dolního náměstí a spodní části Lidické ulice označovali lidé jako ty části centra města, kde se necítí bezpečně," vysvětlil primátor Petr Beitl.

Požadavek na zvýšený dohled na Dolním náměstí vzešel také od komise prevence kriminality, která se situací v oblasti drobné kriminality a přestupků proti veřejnému pořádku zabývá dlouhodobě.

Ze statistik Městské policie vyplývá, že k nejčastějším zákrokům proti narušování veřejného pořádku docházelo loni na autobusáku, v Tyršově parku, parku v ulici 5. května, ulici Podhorská, U Kostela, Mšenská, Vysoká, Liberecká, Na Vršku a Želivského.

V roce 2015 odhalila MP celkem 6395 přestupků. Drtivá většina se týkala dopravy.