U příležitosti 20. výročí jednoho z největších triumfů českého kolektivního sportu vychází půluncová zlatá a jednouncová stříbrná mince České mincovny věnovaná hokejové legendě Ivanu Hlinkovi, který by před nedávnem (26. ledna – pozn. red.) oslavil své 68. narozeniny.

Ražby se zúčastnila manželka hokejové legendy Liběna Hlinková a olympijský vítěz Martin Procházka. S Liběnou Hlinkovou následně mince představil v Praze také hokejový trenér a Hlinkův kolega Slavomír Lener.

„Je obrovská škoda, že hokejový svět přišel o tak skvělého trenéra, který jako první dovedl český tým ke zlaté olympijské medaili. Pamětní mince jsou tak poctou a vzpomínkou nejen na onen vítězný okamžik, ale hlavně na člověka, kterému patří přední místo mezi českými hokejovými osobnostmi,“ řekl Jaroslav Černý z České mincovny.

Dobové pohlednice na booklety pro Mincovnu vybírá rodilý Liberečan Pavel Vursta. Tentokrát vybral pohled na město na konci 19. století.
Retropohlednici zdobí mince. Vznikla další pamětní zlatka ze stejné volné série

Mincovna letos představí v souvislosti s dvacátým výročím vítězství v Naganu i zvláštní novou sběratelskou sérii zvanou České hokejové legendy. „Postupně se na mincích objeví například také Pavel Patera, David Moravec nebo Dominik Hašek a jejich předchůdci reprezentující československý hokej Jaroslav Pouzar, František Pospíšil nebo Milan Nový,“ dodal Černý.

Autorem pamětní mince s hokejovou tematikou je zkušený medailér a pedagog jablonecké Střední umělecko průmyslové a Vyšší odborné školy Petr Horák, mezi jehož oblíbená témata patří právě sport.

Objekt bývalé jablonecké porodnice
Ne ubytovna! Mincovna

„Chtěla bych poděkovat České mincovně a jejím pracovníkům, kteří se na projektu a výrobě mincí pro české hokejové legendy podílejí. Věřím, že si mince Ivana, ale i dalších hokejistů, najdou své místo nejen mezi fanoušky,“ uvedla Liběna Hlinková.

Mince jsou dostupné ve dvou provedeních – zlatá a stříbrná. Zlatou variantu o hmotnosti jedné poloviny trojské unce lze zakoupit za 22 950 korun a mincovna ji emitovala v limitovaném nákladu 500 kusů. Jednouncová mince ve stříbrném provedení pak vychází v tematickém emisním nákladu 1998 kusů a lze ji zakoupit za 1 650 korun.

Zpěvačka Marta Kubišová navštívila 5. října Českou mincovnu v Jablonci nad Nisou u příležitosti ražby zlaté mince se svým portrétem.
Marta Kubišová se stala další ženou hvězdné série Slavíci ve zlatě

IVAN HLINKA

Ivan Hlinka proslul jako jeden z nejlepších hokejistů československé historie a později jako trenér, který dovedl český národní tým ke zlatu na zimních olympijských hrách v Naganu roku 1998. Jako útočník třikrát vyhrál mistrovství světa a získal dvě bronzové medaile ze zimních olympijských her. V lize odehrál 525 zápasů, ve kterých vstřelil 342 gólů, za reprezentaci nastoupil ve 259 utkáních a nastřílel 133 gólů.

Coby kouč pak vedle slavného Nagana, které je považováno za největší kolektivní úspěch v historii československého sportu, vyhrál s reprezentací mistrovství světa a stal se prvním evropským trenérem, který koučoval tým NHL po celou sezonu. Jeho kariéru ukončila autonehoda, při které ve věku pouhých 54 let tragicky zahynul.