Hrobka významné jablonecké rodiny Pfeiffer – Kral je od léta opět ozdobou jabloneckého městského hřbitova v ulici Na Roli. Letos se na hrobku po čtyřech letech restaurátorských prací vrací unikátní skleněná mozaika.

„Postupné obnově městského hřbitova se věnujeme už několik let. K opravě hrobky jsme se rozhodli v roce 2012 a nechali jsme odborně sejmout to, co zbylo z mozaiky, která celé hrobce dominovala. Mozaiku se díky pečlivé práci restaurátorského týmu podařilo zrekonstruovat do původní podoby. Náklady ve výši 400 tisíc korun jsme uhradili z městského rozpočtu, pouze na sejmutí mozaiky jsme měli dotaci 50 tisíc korun od Severočeského muzea“ řekl Miloš Vele, náměstek primátora.

Jablonecký hlavní hřbitov. Je v majetku města a spravuje jej Ladislav Kopal, majitel Pohřební služby Kopal
Život je dnes jiný, ale smrt zůstala stále stejná, říká majitel pohřební služby

Restaurování mozaikové výzdoby se ujala Magdaléna Kracík Štorkánová se svým týmem. „Mozaika byla ze dvou třetin hodně porušená a podařilo se nám ji zrekonstruovat do původní podoby. Je nyní rozdělená na čtyři panely. Práce byla náročná a zdlouhavá, rozkreslovali jsme každou kostičku a pečlivě volili barvy skleněných kostiček, takzvaných teser,“ vysvětlila restaurátorka a dodala, že původní práce byla velmi kvalitní. Bohužel se nedochovaly žádné dokumenty ani fotografie, neznámý je i autor původního díla. Mozaiku se podařilo zachránit i díky tomu, že ji tvoří opakující se motiv květin.

Jablonecký hlavní hřbitovZdroj: Deník/Lenka Klimentová„Zároveň s osazením mozaiky došlo také na očištění hrobky, ošetření kamenných prvků a zrestaurování velkého bronzového medailonu, který je další dominantou hrobky Pfeiffer – Kral,“ doplnila Dana Föŕsterová z odd. správy majetku. Tyto práce vyšly na čtvrt milionu korun. Další prvky a písmena, které na hrobce byly a v minulosti zmizely díky zlodějům, se doplňovat nebudou.

„Důstojná podoba hřbitova, místa, kde odpočívají naši předkové a zakladatelé města, je dobrou vizitkou. Snažíme se proto každoročně vyčlenit v rozpočtu peníze na jeho obnovu,“ řekl k tématu primátor Petr Beitl.

Po nákladné kompletní rekonstrukci smuteční síně v roce 2013 za téměř 4 miliony korun, přišel na řadu domek hřbitovní správy. V letech 2014 a 2015 dostal novou střechu a okna, vstupní dveře i fasádu. Rekonstrukcí prošly také toalety pro veřejnost v zadním traktu budovy. Tyto náklady činily téměř 2 miliony korun. V příštích letech radnice plánuje opravit cesty na hřbitově, s tím související rozvody inženýrských sítí a také úpravu zeleně.

Jablonecký hlavní hřbitov. Je v majetku města a spravuje jej Ladislav Kopal, majitel Pohřební služby KopalZdroj: Deník/Lenka Klimentová

Hrobka s mozaikou na jabloneckém hlavním hřbitově. Na snímku správce Ladislav Kopal