Nejlepší hubník, který musel splňovat několik kritérií, hodnotila komise již tradičního Hamrovského hubníku.


Lehce nekonformní odpoledne připravila Česká mykologická společnost ve Velkých Hamrech a místní hasičský sbor.


„Letos se jedná o již desátý ročník, máme přihlášeno dvacet pět vzorků,“ uvedl Aleš Vít, předseda hamrovské odbočky mykologické společnosti, jediné na Jablonecku.


Každý hubník dostal číslo a pro pětičlennou komisi připravily členky mykologického spolku malé vzorky. Klasický místní pokrm prošel pod zraky porotců přísným zkoumáním.


Bodovala se mozaika, vůně i chuť. Každému z kritérií přisuzovali porotci body, které se na konci sečetly. „Přijeli i naši přátelé z Úpice a Lomnice nad Popelkou,“ pochvaloval si účast Petr Hampl, jednatel odbočky.


Konečným vítězným vzorkem se stal hubník Sváti Waltera z Velkých Hamrů, který získal věcné ceny. Zbylé hubníky byly rozdány mezi přítomné a vedle dalších lahůdek se snědly za doprovodu hudební skupiny Koháti.