Zima buď na Martina je, nebo není. Stejné je to se sněhem. Kritéria na výběr husičky také nejsou až zas tak přísná. Zato víno, jenž nese punc Svatomartinské, prochází náročným procesem schvalování, aby se titulem mohlo pyšnit. Znak se siluetou Martina na koni nemůže mít na etiketě každý. Výběr je dokonce dvoukolový.
S JEMNÝM AROMA
„Bílá a růžová Svatomartinská vína budou letos svěží a ovocitá, příjemně pitelná s decentní kyselinkou a jemným aroma. Vína červená budou lehká a svěží s nádherně ovocitým a sametovým koncem," popisuje lahodný mok someliér Petr Krejčík z jabloneckého Domu vína. Druhé kolo výběru vín, která se pyšní známkou Svatomartinské víno 2016, proběhlo ve Valticích 26. října. Celkem vinaři přihlásili 416 vzorků vín.
11.11. V 11.11 HODIN
Samé jedničky. Právě v tento okamžik se smí první láhve Svatomartinského vína otevírat. „Svatomartinského přípitku v Domě vína se ujme majitel Jindřich Sobota, člen představenstva společnosti Víno Lednice Annovino," dodal Krejčík.
„Podle zpřesněných odhadů Vinařského fondu dodají vinaři na trh zhruba 2 300 000 lahví Svatomartinských vín ročníku 2016," uvedl Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu ČR. Nejvíce odrůd má odrůdy Müller Thurgau a to bez dvou rovnou stovku.
DEGUSTACE VÍNA
Vedle jabloneckého Domu vína si na Svatomartinských vzorcích můžete pochutnat například i mezi květinami.
Akci dokonce ve dvou termínech připravili v Květinářství Gracia. „Je velký zájem, museli jsme brát rezervace dopředu. Kapacita prodejny je omezená," upozornila Jana Harasimovičová.
Martin na bílém koni přijel o den dříve, ale víno se dřív otevřít nedá. „Vždycky se sejdeme dopoledne v Domě vína spolu s přáteli, je mezi námi i několik Martinů. Přiťukneme si a jdeme pak většinou společně všichni na oběd. Je to taková naše tradice. Už s tím v práci dopředu vždy počítáme. Husička je až o víkendu," shrnula ochutnávku letošních mladých vín Jablonečanka Lenka.
HUSA DO ZLATOVA
Jak nejlépe? S knedlíkem a s červeným zelím. Rozhodně radíme, zarezervovat si počet porcí na čas. Marně byste stáli venku. Zájem většinou převyšuje nabídku.
„Právě přemýšlíme, kam pojedeme. Jestli na Prezidentskou nebo na Premier," zauvažovala ve čtvrtek dopoledne Vendula Pospíšilová. Rozhodnout by se měla rychle. Husa potřebuje svůj čas na přípravu.
„Husí" menu a lahodné víno nesmí chybět na jídelním lístku tedy nejen na Prezidentské ale ani na Premieru, a to od pátku až do neděle. „Rezervujte si svůj kus husy na facebook, nebo prostřednictvím e-mailu," radí za všechny provozní Anna Jelínková.
Martinské posvícení připravují na víkend v zásadské hospůdce Ve Vrších. A najdete tu nejen husu, ale i všechno, co běhalo po dvoře. „Kdo neholduje vínu, pro toho se čepujeme Martinská 13°," zve Jaroslav Hýsek.
Vyhlášená skvělou přípravou i servírováním je Svatomartinská husa v Kryštofově údolí ve stylové roubené restauraci U Uhlířů. Pečou je tu nejen v listopadu, ale vždy na objednávku.
Jak na husu? Nejlépe v litinovém pekáči!
Říká se, že v listopadu má svatý Martin přijet na bílém koni. Ne vždy to vyjde, lepší je dát si na jeho svátek pečenou husu. Skrze její bílé peří možná bílého koně uvidíte.
PEČENÁ HUSA
Troubu předehřejte na 180 °C. Husu zevně i uvnitř osolte, posypte kmínem a položte prsíčky dolů na pekáč. Podlijte naběračkou vody a vložte do trouby. Asi za hodinu husu obraťte, kůžičku hodně propíchejte vidličkou, aby se sádlo dobře vypeklo. Pečte ještě zhruba půl hodiny. Vypečený tuk podlévejte horkou vodou, aby se nepřipaloval, a průběžně jej také odebírejte. Husa se nejlépe peče v litinovém kastrolu s pevně přiléhající poklicí. Délka pečení se řídí velikostí a stářím drůbeže na kilo váhy počítejte přibližně 1 hodinu pečení. Pokud chcete mít husu obzvlášť dozlatova vypečenou, ke konci úpravy ji přendejte na plech, nařízněte pod křídly, aby vyšla pára, a pak ji prudce asi 20 minut dopékejte při zhruba 200 °C. Odlité husí sádlo uchovejte, je skvělé při přípravě jíšky do polévky, k potření chleba, topinek nebo na opékané brambory. V chladu vydrží bez úhony několik týdnů. Zdroj: recepty.cz