Nyní se zpracovává studie, která prověřuje průchodnost terénem v nové trase tak, aby se návštěvníci dostali lépe do sportovního areálu. „Na Kolečku, jak my místní areál nazýváme, vznikne odbočka vpravo a provoz by se svedl přes les za zahrádkami a tam to bude končit. Tím toto propojení bude sloužit i pro biatlon,“ vysvětluje trasu nové silnice vedoucí odboru územního a hospodářského rozvoje jabloneckého magistrátu Otakar Kypta.

Hrázný Jiří Chmelař měří 19. července průzračnost a teplotu vody v jablonecké přehradě. Na měření se vydává dvakrát týdně vždy v půl sedmé ráno.
FOTO: Ranní nádhera u vody. Vyjeli jsme s hrázným na přehradu

Dále by mělo dojít k rozšíření ulice K Rybárně a Sportovní tak, aby zde zde auta mohla jezdit v obou směrech. Pouze úsek na zhruba 140 metrech bude zúžený s výhybnou. „V ulici K Rybárně pak vzniknou parkovací místa a ulice Sportovní bude zakončena prostorem pro otočení aut, která navážejí závodníky a materiál,“ informovala mluvčí jablonecké radnice Markéta Hozová.

Pokud by se nápad podařilo dotáhnout do konce a odklonila se doprava od jablonecké přehrady, mohou se radovat především milovníci in-line bruslení a cyklistiky. Ulice Průběžná je totiž v současné době takové „kdo s koho“. Sportovci se vyhýbají autům, řidiči musí jet krokem, aby bruslaře či cyklisty nesrazili.

Jablonecká přehrada
Jablonecký magistrát chystá architektonickou soutěž na toalety u přehrady

„Po úpravách se stane silnice kolem zahrádky Volt neprůjezdnou pro auta. Protáhla by se cyklostezka od hráze mezi první a druhou přehradou až ke křižovatce u Tajvanu. Tam by vznikla i otočka pro bruslaře,“ popsal vizi Kypta.

Podle něj by silnici čekaly další úpravy. Musela by se narovnat a označit jako cyklostezka a sundat stávající retardéry. Vznikl by i chodník pro pěší. „Pokud vím, stezka od hráze se řeší už léta. Já bych tuto změnu uvítal. Pravidelně chodím k přehradě bruslit a vyhýbat se autům je nepříjemné. Bylo by fajn, kdyby se to vyřešilo, aby byli spokojení jak řidiči, tak bruslaři,“ řekl Pavel Novák z Jablonce nad Nisou.

Knihobudka. Ilustrační foto.
Fenomén sdílení knih míří do Jablonce. Knihobudka vznikne u přehrady

Ulevit by se mělo také zahrádkářům z ulice Sportovní. V ulici, kde je sklon 23 %, bude vyloučena veřejná doprava s výjimkou dopravní obsluhy a rezidentů. Nová silnice by podle Kypty mohla být hotová zhruba za tři roky.