„Uvažujeme, že už z Fondu na zlepšení úrovně bydlení (FZÚB) přestaneme půjčovat. Zájem je proti předcházejícím letům úplně mizivý," zauvažoval loni na jaře náměstek primátora Miloš Vele. To si totiž podali žádost jen čtyři lidé a částka jen lehce překročila tři sta tisíc.

Ještě před rozhodnutím o zrušení těchto půjček zkusili vyjít Jablonečanům vstříc snížením úroků a prodloužením doby splatnosti. A trefili se do černého. „Měli jsme půjčeno na střechu, loni jsme ji doplatili. Snížení úroků nás moc mile potěšilo. Letos můžeme udělat koupelny. Zastupitelé naši další schválili," potvrdila zájem majitelka bytového domu Jablonce.

Celkem tak putuje kladné resumé pěti žadatelům o celkovou částku 1 163 189 korun. V jednom případě žádalo společenství vlastníků o peníze na zateplení domu a čtyři další jsou soukromí majitelé nemovitostí. Dva opraví střechy, jeden zateplí fasádu a jedna žádost zněla na rekonstrukci koupelny.

„S půjčkami z Fondu na zlepšení úrovně bydlení proto v rozpočtu město počítá i nadále," potvrdil náměstek Vele a dodal že kromě půjček na bydlení lze z tohoto fondu žádat i o dotace a půjčky na čistírny odpadních vod a nové kanalizační přípojky.

Žadatelé musí být bezdlužní vůči městu, ručí buď nemovitostí nebo potřebují ručitele.