„Na jaře a na podzim vždy vypisujeme termíny vakcinace, v nichž mohou majitelé psů hlášených na magistrátu v Jablonci nad Nisou využít bezplatného očkování svých miláčků proti vzteklině," potvrzuje Klára Halamová z oddělení správy veřejné zeleně.

Chovatelé jsou ze zákona povinni své psy nechat očkovat. Štěňata se očkují poprvé ve věku 3 6 měsíců a přeočkování je čeká už následující rok. Starší psi dostávají injekci proti vzteklině jednou za dva roky. Chovatelé, kteří využijí nabídku města, ušetří za očkování až 200 korun.

„Na poplatcích ze psů se vloni vybralo 1,4 milionu korun. Z těchto peněz se platí zmíněné povinné očkování proti vzteklině, obsluha košů na psí exkrementy, příspěvky na provoz útulku pro opuštěná zvířata a veterinární péče o ně, kastrace divokých koček, deratizace a další služby spojené s pohybem zvířat na území města," vypočítává náměstek primátora Miloš Vele. „Jen obsluha košů a doplňování sáčků na psí exkrementy ročně stojí kolem jednoho milionu korun, příspěvky útulku a kastrace koček stojí dalších 800 tisíc," dodává Miloš Vele.

OZNÁMENÍ O KONÁNÍ POVINNÉHO OČKOVÁNÍ

Chovatelé jsou povinni zajistit dle §4 zákona č. 166/1999 Sb. o veterinární péči, aby byli psi ve stáří od 3 do 6 měsíců očkováni proti vzteklině a následně revakcinováni dle použité vakcíny. Výrobce námi použité vakcíny doporučuje zvíře nechat očkovat v roce následujícím po první vakcinaci, a poté vždy jednou za dva roky.

Pejsek musí být při aplikaci vakcíny opatřen náhubkem a vodítkem a musí být v doprovodu dospělé osoby. Náhradní termíny u soukromých lékařů v ordinačních hodinách.