Cara Delevingne v šatech od Versace na premiéře v Mexico City, které pomohli vytvořit v jablonecké firmě Ralton.Zdroj: ČTKNaposledy tu vytvořili jedinečný model podle návrhu firmy Versace, v němž se na filmové premiéře blýskla současná hvězda, herečka a modelka Cara Delevingne. A to doslova. Šaty, které víc odhalují než skrývají, totiž tvoří několik desítek skleněných kamenů v kovových úchytech, který si hvězda oblékla na srpnovou premiéru v Mexiko City.

Podle zástupců firmy jde o velikou čest, podle sklářského odborníka Petra Nového z Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou o důkaz, že české sklo má ve světě stále jedinečný zvuk. „Obecně se dá říci, že v Jablonci je řada firem, která dělá pro velké obchodní domy a významné značky, takto módně proslavená firma, to je ovšem ojedinělé,“ poznamenal Nový.

Za úspěchem jablonecké firmy stojí podle něj jedinečná barevnost kamenů a inovativní využití starých sklářských technik, kdy se sklo z roztavených barevných tyčí ručně formuje pomocí mačkárenských kleští. „Techniku používá více firem, ale motiv je jen jeden,“ prozradila zástupkyně firmy.

V oblasti módy sahá po světových značkách také jablonecká Preciosa. Ta nedávno například dodala skleněné komponenty na boty návrháře Manolo Blahnika, která obula Tereza Maxová.

Cara Jocelyn Delevingne je britská modelka, herečka a zpěvačka. Narodila se v Londýně 12. srpna 1992. Navštěvovala školu Bedales v Hampshire a má dvě sestry, které se také věnují modelingu - Poppy a Chloe. Zazářila např. ve filmech Papírová města, Sebevražedný oddíl či Valerian a město tisíce planet, na jehož premiéře oslnila svým outfitem.

Zdroj: Youtube