Je to každý rok velká sláva. Jablonec se oblékne do svého tradičního kroje, tedy skla. A do areálu Eurocentra zamíří davy lidí. Právě dnes tu začíná už sedmý ročník výstavy Křehká krása. Návštěvníkům nabídne nejen prohlídku krásných produktů českých bižuterních a sklářských firem, ale i výhodné nákupy přímo od výrobců.

Made in Jablonec 2016
Křehká krása během čtyř dní přiblíží české Vánoce

Populární akce se i letos zúčastní čtyřicítka firem i institucí. Své zboží sem přijedou prezentovat společnosti nejen z Jablonce či Železného Brodu, ale třeba i novoborská firma Crystalex. K vidění budou oblíbené módní přehlídky či doprovodný kulturní program. A to vše až do neděle. „Vedle ohromné nabídky bižuterie, skla a vánočních ozdob se výstava díky doprovodnému programu stává i příjemným místem, kde může strávit rodina klidně celý den,“ říká Hana Semelková z pořádajícího Svazu výrobců skla a bižuterie.

Prohlédněte si galerie z předchozích ročníků

Na výstavě mohou zájemci navštívit prezentační a prodejní stánky sklářských a bižuterních firem, uvidí také ukázky uměleckoprůmyslových a sklářských škol a učilišť z regionu. Návštěvníci si budou moci dopředu nakoupit vánoční ozdoby, případně se mohou nechat inspirovat prezentací turistických regionů k cestám po Libereckém kraji.

Nemocnice Jablonec ze vzduchu
Úmornému vedru musí čelit pacienti stejně jako lékaři

Dospělí i děti si budou moci vytvořit svůj vlastní šperk, namalovat vánoční ozdobu nebo vyfouknout skleněný pohár. „Tato zkušenost významně změní pohled na náročnost těchto řemesel, protože najednou se ukáže, že to není jen tak a že je třeba se dlouho učit a projít léty praxe, aby se z výrobku stala skutečně křehká krása,“ podotkla krajská radní pro kulturu Květa Vinklátová.

Výstavu doprovází bohatý program, který zahrnuje hudební vystoupení od country po rock. „Hlavním hudebním hostem je písničkář Pokáč,“ zve nejen na čtvrteční podvečer za organizátory Milan Kohout.

Ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské Libor Doležal provedl stavbou náměstka hejtmana Libereckého kraje Petra Tulpu (vpravo).
Kraj vložil do rekonstrukcí svých škol na Jablonecku přes 20 milionů korun

Co by to bylo za výstavu skla, aby se do ní nezapojilo jablonecké Muzeum skla a bižuterie. V malém sále Eurocentra představí unikátní výstavu nazvanou STO.P!, která přiblíží sto let proměn skla a bižuterie na sbírkových předmětech ze svých depozitářů. „Pro návštěvníky jsme dále připravili ukázky a tvůrčí dílny zaměřené na výrobu a dekorování vánočních ozdob, pro děti pak herní koutek s princeznou,“ přiblížila ředitelka muzea Milada Valečková. V průběhu výstavy Křehká krása 2018 budou expozice muzea přístupné v rámci společné vstupenky.

V neposlední řadě mohou návštěvníci zhlédnout také celou verzi fenomenální módní přehlídky Made in Jablonec 2018 s podtitulem 100 let Inspirace. Ta proběhne dvakrát denně po všechny čtyři dny na venkovní scéně Eurocentra stejně jako už zmiňované koncerty. Vstupné na všechny dny stojí 50 korun, děti mají v doprovodu rodičů vstup zdarma.

Antonín Panenka
V Albrechticích budou hrát hvězdy: Berger, Rada, Panenka, Vlasák a další

Výstava Křehká krása se inspirovala v tradici velkých bižuterních výstav, které se v Jablonci konaly v 60. a 70. letech minulého století. S pořádáním novodobé výstavy začal kraj v roce 2012, poté převzal štafetu Svaz výrobců skla a bižuterie.