Na Jablonecké podzimní slavnosti letos přijedou také hosté z německých měst Kaufbeuren, Bautzen a Zwickau i polské Jelení Góry. „Slavnosti jsou vždy příležitostí pro přivítání oficiálních delegací z partnerských měst Jablonce,“ poznamenala mluvčí radnice Markéta Hozová s tím, že součástí letošní akce je také odhalení pamětní desky padlým Jablonečanům ve válkách 19. století.

Radnice se snaží slavnosti udržet v staročeském duchu a tomu odpovídá i výběr trhovců, kteří nabízejí hlavně tradiční zboží. Letos zde najdete například medové produkty, ručně malované obrázky na skle a dřevě, šperky z profi polymerové hmoty a ručně malované hedvábí , dřevěné hračky, hry a figurky.

Tradiční jablonecké Podzimní trhy se v centru města konaly 22. a 23. září. Patří k nim i doprovodný program.
Podzimní slavnosti přitáhly Poláky i Němce

Staročeské speciality přiveze například Robin Velich z Rádla. „Na podzimní slavnosti jezdím velmi rád už více než deset let. Ze začátku bylo málo lidí, ale za tu dobu, co sem jezdím, se trhy zvedly. Nejen ty podzimní, ale i velikonoční a vánoční. Jezdí sem mraky lidí i z okolních měst, to se jen tak nevidí,“ připomněl Velich, který na trzích bude nabízet bramboráky, bezlepkové placky nebo placky z kysaného zelí. „Ty si doma připravuji už dnes. Na místě bych nestíhal,“ dodal.

Nejen trhovci dělají trhy oblíbenými. Láká i nabitý doprovodný program. Začíná už zítra dopoledne na Mírovém náměstí. Připraveno je loutkové divadlo, klaunské představení, bluegrass a folklor v podání tanečního souboru z Německa. Kulturní program pokračuje také v sobotu. Můžete se těšit na blues, soul, roots music nebo latinskoamerické rytmy. Slavnosti zakončí krátce před 17. hodinou česko-americká skupina Chris Bergson Trio.

Centrum Jablonce, Mírové náměstí, kavárna Jizera.
Začínají podzimní slavnosti v centru Jablonce, přijedou i komedianti

Součástí letošních slavností je také odhalení a požehnání pamětní desky na kostele sv. Anny. Náměstci Lukáš Pleticha a Miloš Vele odhalí desku, jež připomíná padlé Jablonečany, kteří se účastnili bojů v roce 1849 a 1866. „Deska vznikla ve spolupráci statutárního města Jablonce nad Nisou a Komitétu pro udržování památek z války roku 1866,“ připomněl Lukáš Pleticha.

Jedinou dopravní komplikací, kterou slavnosti Jablonečanům přinesou, je částečné omezení parkoviště na Horním náměstí. Kamennou ulicí bude možné s opatrností projet. „Kamenná běžně funguje v režimu pěší zóny, takže je do ní omezen vjezd pouze pro vozidla s oprávněním, autobusy MHD a vozidla složek IZS,“ doplnila Hozová.

Výstava plastik a šperků z drahých kovů a kamenů, které České republice věnoval turnovský rodák, pan František Khynl.
Na sychrovském zámku otevřeli nový okruh zasvěcený pokladu

Podzimní slavnosti pro město pořádá jablonecké Eurocentrum a náklady na jejich realizaci se každoročně pohybují okolo 100 tisíc korun.