Úderem 14. hodiny se v pátek otevřely dveře do přesně 120 volebních místností na Jablonecku, přímo v Jablonci je jich 49. Odstartovaly volby do Evropského parlamentu. Zatím žádná velká sláva. Podle odhadů přišlo v pátek do volebních místností ani ne 10 procent oprávněných voličů.

Zajímavou chvilku zažili ve volebním okrsku v jablonecké části Mšeno. Starší paní se vrátila, že do koše s lístky po volbě hodila nechtěně i peněženku. „Nakonec se ukázalo, že paní ji má šikovně ukrytou v kabelce,“ pousmála se členka volební komise.

Z Jablonecka usiluje o posty v Evropském parlamentu sedm kandidátů. Rekord drží Česká pirátská strana, na jejíž kandidátce najdou voliči hned tři jména z Jablonecka. Pořadové číslo šest má invenční výzkumník a technolog vývoje Ondřej Kolek, devítku ústavní právník a analytik Asociace pro mezinárodní otázky Lukáš Lev Červinka, sedmnáctkou je auditor Evropské komise Petr Jirman. „Lidé si často myslí, že volit nemá cenu. Nezájem však nahrává těm, kteří chtějí evropské společenství rozleptat,“ apeluje na voliče Ondřej Kolek.

Z festivalu Město plné tónů 2018 na který festival Jablonecké tóny navazuje
Na Jablonecké tóny přijede i Hutka. Staronový festival začne už za pár dní

Dvě ženy z Jablonecka jsou na kandidátní listině Demokratické strany zelených – Za práva zvířat. Na 16. místě to je asistentka ředitele Renata Sajdlová a na 24. pozici výrobce bižuterie Monika Feixová.

Záchranář Aleš Pauly z Lučan nad Nisou kandiduje ze 16. místa sdružení Bezpečnost, Odpovědnost, Solidarita. A konečně za Hnutí Hlas kandiduje na čtvrtém místě právnička a zastupitelka Jablonce Michaela Tejmlová. Ta má s kampaněmi do „velkých“ voleb zkušenosti, loni na podzim svedla dvoukolový boj o senátorské křeslo, které nakonec obhájil starosta Albrechtic Jaroslav Zeman. „Věřím, že naše budoucnost je v Evropské unii, a jsem ráda, že jsem potkala lidi, kteří vědí stejně jako já, jak Unie funguje. Společně ji můžeme měnit ve prospěch občanů,“ sdělila Tejmlová.

Podle praktického sociologa z Desné Zdeňka Joukla mění nízká účast volby v loterii. „Svou neúčastí lidé prokazují nezájem o dění ve státě i o osud demokracie. Špatný volební výsledek se v pluralitním politickém systému nedá už měnit cinkáním klíči na náměstích,“ vysvětlil.

Volby pokračují i v sobotu, a to 8 do 14 hodin. Výsledky budou známy v neděli v noci.

Veronika Vaníčková.
Veronika Vaníčková z Liberce se vydala do Santiaga de Compostela