O uplynulém víkendu se při demonstraci v Praze nesešli jen studenti a pamětníci na Albertově, aby si zpětně připomněli listopadové události. Prahou pochodovat početný dav i z jiného důvodu. „Zakažte chov kožešinových zvířat," znělo i na Václavském náměstí. A zástupci Ligy na ochranu zvířat z Jablonecka byli v prvních řadách.

Lišky a norci už nebudou umírat podle organizátorů sobotního pochodu Prahou, spolku Obraz obránci zvířat, v naprostém zapomnění. Politici, odborníci, osobnosti, celebrity se po dlouhých letech tématem vážně zabývají. Podpora pro úplný zákaz kožešinových farem v ČR roste.

Například i cílem kampaně Svobody zvířat Proti srsti je prosadit zákaz chovu tzv. kožešinových zvířat v České republice. Těch se na našem území v současnosti vyskytuje 10, chovají se zde lišky, norci a v menší míře také činčily. Problémy, kterými zvířata v chovech následkem nevyhovujících podmínek trpí, jsou vedle různých onemocnění, zranění nebo biologických abnormalit také poruchy chování.

Tereza Bílá, asistentka kampaně Proti srsti uvedla: „Podle průzkumu, který jsme si v roce 2013 nechali udělat, 68 procent oslovených lidí žádá zákaz kožešinových farem. Nechápeme, proč téma politici smetli ze stolu."

Posun totiž nenastal, ani když se problematice rozhodli politici věnovat. Sněmovní Zemědělský výbor 11. listopadu odmítl návrh na podporu zákazu chovu tzv. kožešinových zvířat.

„Debata, která proběhla na schůzi zemědělského výboru, byla bohužel velmi povrchní. Zásadní odborné argumenty proti chovu nedomestikovaných zvířat v drátěných klecích, které jsou obsaženy v mnoha odborných studiích a vědeckých zprávách, byly zcela opomenuty. Ani etický aspekt celé problematiky nebyl podroben seriózní debatě: Shodli jsme se jako společnost na tom, že zvíře není věc a jeho usmrcení je přípustné jen v případě, kdy pro to existuje důležitý lidský zájem. Je důležitým lidským zájmem módní ozdoba bund?" ptá se Marek Voršilka, předseda spolku Obraz, který průvod pořádal.

Průvod v sobotu vyšel ze Střeleckého ostrova, pokračoval kolem Národního divadla a dále lidé prošli k Právnické fakultě. Přes Staroměstské náměstí se demonstranti přesunuli až pod sochu sv. Václava u muzea. „Nádherná demonstrace, lidé na chodnících nás podporovali a někteří se přidávali. K tomu nám přálo i počasí. Super akce!" popsala atmosféru Dagmar Holanová s tím, že své podpisy za jabloneckou ligu přidali také na petiční archy.