Na kole po Jablonci? V mnoha místech to je dost riskantní. „Třeba Pražskou. Tam se normálně bojím, a to mám své odježděno,“ říká dvaačtyřicetiletý Pavel z Jablonce. I proto ho zaujala webová stránka chytrenacestu.cz, kde zájemci najdou dotazník k plánu veřejné dopravy i cyklodopravy v Jablonci a přilehlých obcích.
„Pražskou jsem tam přidal do poznámek. Třeba se toho já už nedožiji, ale do budoucna by bylo skvělé, kdyby tam vznikl třeba pruh pro kola,“ myslí si Pavel.

CHYTŘE NA CESTU

Web chytrenacestu.cz je kontaktním webem projektu Chytře na cestu po Liberecku a Jablonecku. Výsledkem bude Plán udržitelné městské mobility Liberec – Jablonec, který je důležitý pro získávání dotací na dopravní infrastrukturu. „Bez tohoto strategického dokumentu nebude možné po roce 2018 žádat o žádnou dotaci z EU,“ vysvětlil náměstek jabloneckého primátora Lukáš Pleticha.

WEBOVÝ DOTAZNÍK

Na základě projektu Chytře na cestu, vznikl pro území obou města a okolních obcí makroskopický dopravní model.
Webový dotazník je rozdělen do čtyř sekcí, kde si vybere každý, kdo jezdí po městě a okolí autobusem či na kole. „Prostřednictvím zmíněného webu je možné také zasílat vlastní náměty ke zlepšení hromadné a cyklistické dopravy,“ upřesnila vedoucí projektu Dana Štefanová z libereckého magistrátu.

Tramvaj přijíždí na Dolní náměstí
Porota je již připravena. Vybere terminál za 5 milionů euro

Na zmíněném webu se v září zveřejní návrh cílů a opatření. V Jablonci se o nich bude veřejně diskutovat v zasedací místnosti č. 202 ve 2. patře radnice 14. září od 15 hodin. Bude to již druhé jednání v pořadí poprvé se zde sešla veřejnost se zadavateli v dubnu.