Krajskou dopravu bude mít od února na starosti dosavadní starosta Prysku Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Krajští zastupitelé jej na  jednání v úterý 29. ledna zvolili novým hejtmanovým náměstkem pro dopravu, investice a veřejné zakázky. Sviták ve vedení kraje vystřídá končícího náměstka Marka Pietra, který rezignoval ze zdravotních důvodů.

Jan SvitákZdroj: Liberecký krajPro Svitáka hlasovalo 33 z 39 přítomných zastupitelů. Podpořily ho všechny koaliční strany, tedy kromě Starostů i hnutí ANO, ODS a ČSSD.

Sviták podle svých slov plánuje navázat na práci svého předchůdce. „Je to logické, rezort řídil výborně. Změnu vnímám možná ve stylu práce, budu se snažit svou práci co nejvíce přiblížit jednotlivým starostům a starostkám. Kraj vnímám jako servisní organizaci,“ řekl Sviták.

Jak Sviták uvedl, využít chce právě svou zkušenost z funkce starosty. „Hned po svém zvolení chci objet kraj, poprosit starosty o spolupráci a snažit se co nejvíce reflektovat jejich připomínky,“ řekl.

Ilustrační foto
V Krásné Studánce srazil vlak člověka, provoz na trati je zastaven

Prioritou je podle něj práce na rozjezdu vnitřního krajského autobusového dopravce a také nové smlouvy na provoz železniční dopravy. „Je potřeba zabývat se i mezikrajskou spoluprací. Vnímám tam prostor pro spoustu práce, například v oblasti cestovního ruchu,“ dodal Sviták.

Jan Sviták stojí už šestnáct let v čele obce Prysk na Českolipsku. Tím zůstane i nadále. „V Prysku budu dále působit jako neuvolněný starosta, přerozdělili jsme si kompetence s mým místostarostou,“ vysvětlil Sviták.

Centrum Archa pomáhá zraněným zvířatům.
Netopýři i sele. Archa pomohla více než tisícovce zvířat

Podle předsedy opoziční Změny Jana Korytáře byla volba náměstka jen formalitou, neboť koalice disponuje dostatečným počtem hlasů. „Já jsem se hlasování neúčastnil, ptal jsem se pana Svitáka, zda vidí i jiné investiční priority, než jsou investice do silnic, ale žádnou zajímavou odpověď jsem nedostal,“ řekl Korytář.

Marek Pieter opouští vedení kraje po šesti letech, jako důvod své rezignace uvedl zdravotní důvody. Krajským zastupitelem i nadále zůstává, z úterního jednání, na jehož programu byla volba jeho nástupce, se ale omluvil.