Proti se postavil spolek Reichenberg z Liberce a pod petici proti výstavbě sehnal stovky podpisů. Spolku vadí i to, že územní plán je schvalován narychlo před volbami. „Žádáme zastupitele, aby schvalování odložili a věc řešilo až nové zastupitelstvo a byl čas věc ještě uvážit,“ apeluje předsedkyně spolku Jitka Routková.

Podle petice stavba trvale zničí výhled na Krkonoše z přilehlých turistických cest. „Hrabětice nechtějí být Václavákem turistiky a nepotřebují další nadměrné penziony a restaurace. Místo je oceňováno právě pro ticho a klid v hezké přírodě,“ píše spolek Reichenberg.

Kotlíkové dotace. Ilustrační foto.
Výměny kotlů běží na Jablonecku naplno. Plánuje se další vlna kotlíkových dotací

Jeho členové argumentují tím, že se výstavbou sníží počet parkovacích míst, čímž budou biti obyvatelé Janova, potažmo Janovská obecně prospěšná společnost, která z výtěžku z parkovného financuje své další aktivity, v současné době hlavně opravy janovské sokolovny. A protestující spolek se ptá, jak případné výpadky parkovného společnost vyřeší a kde budou lidé parkovat.

POJISTKA DO BUDOUCNA

Jenže zmíněná společnost, respektive obec jako její zřizovatel, chtěla do územního plánu stavbu zahrnout. „V dlouhodobém plánu máme výstavbu zázemí pro parkující, tedy sociální zařízení, umývárnu, šatny. Změnou územního plánu se připravujeme, zápis výstavby na parkovišti bereme jako pojistku do budoucna, v této chvíli nemáme v ruce nic žádný projekt, žádná povolení,“ tvrdí ředitelka Janovské o. p. s. Vendula Pospíšilová. 

Varhany v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova potřebují zoufale zrekonstruovat
Varhany v kostele Nejsvětějšího srdce Ježíšova se odmlčely, hrozí zřícením

Vedení obce záměr hájí. „V územním plánu máme stavbu občanské vybavenosti na parkovišti již od roku 2005. Současná změna je jen překreslením a upřesněním stávajícího stavu,“ reaguje starosta obce Daniel David.

Koeficient zastavěnosti je v místě 25 procent celkové plochy. Dle územního plánu je možné na parkovišti na Hraběticích zastavit až 338 metrů čtverečních. „To je samozřejmě dáno zákonnými normami, rozhodně ale nebude zázemí parkoviště takhle veliké,“ vysvětluje Pospíšilová.

Parkoviště navíc leží v CHKO Jizerské hory a vztahují se na něj přísná pravidla. Změna územního plánu nově počítá i s tím, aby na parkovišti nemohlo vyrůst nic komerčního. Tedy žádná restaurace, natož penzion.

Martin Palouš, sládek pivovaru Volt v Jablonci nad Nisou. Snímek je z 11. září.
FOTO: Volt? V pivu chceme co nejvíc energie, říká sládek pivovaru

„Myslím si, že je nesmysl, aby tady vyrostl nějaký velký objekt, to by starosta a asi i společnost Janovská těžko vysvětlovali. Vždyť parkoviště bývá zvlášť v zimě úplně plné a jdou z toho peníze,“ myslí si 42letý Jiří, který bydlí nedaleko parkoviště v Hraběticích.

Dle starosty se spolek Reichenberg v minulosti několikrát obrátil na janovskou radnici v souvislosti se změnami územního plánu. „Spolek pracuje s nepravdami, které se objevují i v petici. Koho to zajímá, dozví se pravdu dnes na jednání zastupitelstva,“ zve starosta na veřejné jednání. To začíná v 17 hodin v zasedací síni obecního úřadu.