K „Je jako jediné v kraji částečně upraveno do podoby ze září 1938," řekl správce expozice Jiří Dušek.

„Máme ho vybavené zbraněmi i tím, co vojáci tehdy nosili, a dalšími věcmi. Třeba potřebami na holení," uvedl Dušek. Aby byla expozice pestřejší, do jedné z místností dali vybavení, jež se používalo v bunkrech v 50. a 60. letech na Moravě či Šumavě.

Loni si opevnění pod Štěpánkou prohlédlo zhruba 2500 lidí. „Chodí školy i turisté, kteří zde tráví dovolenou nebo jdou na rozhlednu," uvedl Dušek. Jeden víkend v měsíci pořádají takzvané šmajdání, což je dvanáctikilometrový pochod s průvodcem za historií opevnění v oblasti Kořenova. Průvodce vypráví nejen o pohnutkách, jež před válkou vedly ke stavbě opevnění, či vojenské taktice, ale i o způsobech výstavby.

Mohou se tak například dozvědět, že z 10.000 lehkých opevnění postavených v příhraničí Československa se jich 50 nachází na území Kořenova. Jsou v úseku zvaném CH2 – Polubný, který vede od Václavíkovy Studánky až po Štěpánku.

Pod rozhlednou se nachází nejvzácnější objekt Jizerských hor – kulometné hnízdo typu C, který má původní střechu z vlnitého plechu. Sloužil k pokrytí hluchých míst. Lehká opevnění tehdy v Kořenově stavěla firma z Velkých Hamrů, jež za ně měla dostat 1,25 milionu československých korun. Až o čtvrtinu ale u některých ošidila nosnost bunkru, a tak byla sankcionována částkou 80.000 Kčs.

Výstavbě lehkého opevnění v této oblasti velel štábní kapitán pěchoty Emil Cimrman. Podle dostupných údajů ale není nijak spřízněný s fiktivním géniem Járou Cimrmanem, který má nedaleko expozice lehkého opevnění svůj maják s muzeem.

Opevnění v Tesařově je přístupné o víkendech, o letních prázdninách od úterý do neděle.