Následovaly odborné kurzy ke zvýšení kvalifikace odsouzených, pro potřeby zaměstnávání vězňů na pracovištích výroby motorových dílů tehdejšího národního podniku LIAZ. Deset let na to ve Věznici Rýnovice slavnostně zřídili Školské vzdělávací středisko, jako místně odloučené pracoviště SOU Praha. A funguje dodnes. Odsouzení získají ale výuční list s razítkem, ze kterého není patrné, že chodili do školy při výkonu trestu ve vězení.

„Dnes je hlavním nosným programem Školského vzdělávacího střediska Rýnovice tříletý učební obor obráběč kovů, s možností výuky obrábění na CNC strojích," vysvětlila mluvčí věznice Monika Králová. Pokud má některý odsouzený o zdejší studium zájem, může požádat i o převedení do Jablonce odjinud.

Stejné požadavky jako jinde

V teoretické výuce se tu vyučuje čeština, angličtina, občanská nauka, matematiky, fyzika a další předměty jako na každí jiné škole podobného zaměření. „Vzhledem ke strojírenskému zaměření je však hlavní důraz kladen především na výuku odborných předmětů a na práci na PC," doplnil učitel Zdenek Kazda. V prvním ročníku učebního oboru se studenti učí úplné základy ovládání počítače a později se postupně přechází na výuku pro pokročilejší v programech.

„Studenti mají možnost využívat všech výukových programů na počítačích i mimo studijní dobu v samostudiu a využít tak čas strávený ve výkonu trestu k přípravě na život mimo věznici, po propuštění. Forma výuky je pak podstatně zajímavější díky velkému množství atraktivního studijního materiálu," vysvětlila odlišnosti Králová s tím, že k dispozici je i školní knihovna.

„Naši studenti jsou účastníky mezinárodní soutěže středních škol v počítačovém modelování, která probíhá pod názvem „F1 ve školách", a to již od samého startu tohoto projektu v roce 2009," poznamenal Kazda. I přesto, že se jedná o soutěž středních škol, umisťovali se zdejší studenti většinou na předních místech v závěrečném hodnocení.

Odborná praxe nechybí ani tady

Vlastní praktická výuka probíhá na dobře vybavených dílnách v areálu věznice. Nejlepší výrobky žáků 1. ročníku slouží jako upomínkové předměty pro potřeby věznice.

„Úplně poprvé v letošním školním roce 2014/2015 budou odsouzení studenti v našem Školském vzdělávacím středisku Rýnovice vykonávat závěrečnou zkoušku podle „jednotného zadání závěrečných zkoušek", což je obdoba jednotných státních maturit," upozornila Králová.

Zájem je, plánují otevřít dvě třídy

V nadcházejícím školním roce tu plánují otevřít dvě třídy prvního ročníku tříletého učebního oboru „Obráběč kovů", s předpokládanou maximální kapacitou 44 studentů. „Studium je určeno pro odsouzené muže v ostraze," vysvětlila mluvčí Věznice Rýnovice.

Ve strojírenských oborech je dlouhodobá poptávka po kvalitních obráběčích kovů. „Jedná se tedy o vyhledávanou a žádanou profesi a vzdělávání vězňů, právě v tomto oboru, považuji za velmi důležité a přínosné," doplnil učitel Zdenek Kazda.

Výjimkou tu není ani ten případ, kdy se zpět v den závěrečných zkoušek vrátí již propuštění odsouzení, aby nezmařili roky studia a získali výuční list.