Liberecká radnice bude muset po dvou letech opět finančně pomoci své akciové společnosti Sportovní areál Ještěd (SAJ), která se stará o sjezdovky na Ještědu. Firma žádá po městu kvůli špatné zimě 11 milionů korun. Lyžařů bylo oproti loňské sezoně asi o třetinu méně, řekl ředitel skiareálu Jan Svatoš.

Před dvěma lety město muselo SAJ vypomoci kvůli nevydařené zimní sezoně sedmi miliony korun. Letos sice žádá SAJ o čtyři miliony více, podle Svatoše ale ve skutečnosti chtějí méně. „Zůstane nám 4,5 milionu. Městu vrátíme 6,5 milionu za nájmy a splátky úvěru. Administrativně to je takto jednodušší," řekl Svatoš.

Peníze by měla dostat firma vkladem mimo základní kapitál. Rada města s tím souhlasí, finanční výpomoc musí schválit ještě zastupitelstvo. SAJ podle Svatoše potřebuje peníze od města na letní údržbu. „Nejde jen o lyžařský areál. Ale je to i sportovní areál ve Vesci, který není výdělečný. Jde o veřejné sportoviště, kde se neplatí vstupné a není výdělečné," řekl. Stejnou zátěž podle něj představuje i skokanský areál, kde především v letní sezóně od května do října probíhá letní příprava sportovců. „Jen nejnutnější úpravy skokanské části nás stojí půl milionu až milion ročně," dodal Svatoš.

Problémy kolem areálu na Ještědu řeší město dlouhodobě. V minulosti si hodně slibovalo od pronájmu sjezdovek společnosti Snowhill. Firma se ale dostala do problémů a město od ní v roce 2010 muselo areál se třemi lanovkami a čtyřmi vleky převzít zpět i s nesplacenými úvěry za 250 milionů. Ani SAJ se nedaří hospodařit se ziskem a splácet městu převzatý úvěr. A to přesto, že mu radnice snížila roční splátku z 15 na pět milionů a kapitalizací „odpustila" úhradu části dluhu, zhruba 180 milionů.

Největším problémem Ještědu jsou úzké sjezdovky. „Máme super lanovky, parkoviště, ale nelze lyžovat na lesních cestách," řekl Svatoš. Na větší investice ale SAJ nemá peníze. Město i proto vyjednává se slovenskou společností Tatry Mountain Resorts, která má zájem areál si pronajmout. Primátor Liberce Tibor Batthyány (ANO) minulý týden novinářům řekl, že dohoda by mohla být uzavřena do konce září. Již dříve uvedl, že firma chce do areálu investovat 300 až 400 milionů korun.

Provoz v lyžařské části ještědského areálu skončil definitivně v pondělí. „Sníh by ještě byl, ale nejsou lidi," zdůvodnil ředitel skiareálu Jan Svatoš. Podle jeho slov se na Ještědu lyžovalo ještě v neděli, zájem byl ale navzdory pěknému počasí slabý. „Podle tržeb přišlo asi 300 lidí, což není moc. Teplé počasí lákalo lidi spíš už na kola," řekl. Na velikonoční pondělí už byl zájem spíše sporadický.