VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jídla ve školách jsou zdravější, ale ...

Liberecký kraj - Tlak na zdravější stravování stále sílí. Výživoví poradci, hygienici a dietologové argumentují tím, že děti jsou stále obéznější a mají stále méně pohybu, než generace jejich rodičů, a proto je potřeba, aby alespoň zdravěji, tedy méně tučně, jedli.

1.3.2016
SDÍLEJ:

Školní jídelna.Foto: Ilustrační foto Šárka Hoblíková

Kampaň za zdravější stravování probíhá po celém světě, nejznámější je pravděpodobně program Michelle Obamové, manželky amerického prezidenta, která kromě zdravějšího jídla požaduje také víc pohybu po školácích. V České republice se k podobné výzvě připojilo i Ministerstvo zdravotnictví, které přišlo s nutričním doporučením pro stravovací zařízení v mateřských a základních školách. Souběžně běží také projekt Státního zdravotního ústavu Zdravá školní jídelna, který se snaží informovat a motivovat kuchařky a kuchaře, aby sestavovali pro své strávníky pestrý jídelníček.

Doporučená pestrost jídelníčku

To, jak jsou na tom školní jídelny v Libereckém kraji zjišťovali během loňského roku krajští hygienici, kteří zhodnotili 78 jídelníčků 30 na základních školách a 48 v mateřských školách. Jako ideál jim přitom sloužilo doporučení ministerstva, které upravuje například pitný režim, uzeniny, používání polotovarů, vhodné kombinace jídel či jejich úpravu ve školních stravovacích zařízeních. Materiál Ministerstva zdravotnictví přitom prošel podle Jany Pilnáčkové z krajského odboru hygieny dětí a mladistvých výraznými změnami. „Požadavky byly nově nastaveny a došlo k určité změně při hodnocení jídelníčků. Za nejdůležitější považujeme změnu filozofie hodnocení jídelníčků školních jídelen, kdy v minulých letech bylo přesně dáno, kolikrát se má který pokrm v nabídce měsíčního jídelníčku objevit. Současný metodický pokyn se snaží nastavit směr při sestavování jídelního lístku… Neurčuje tedy vše, co má být v jídelníčku obsaženo, ale snaží se usměrňovat, ne diktovat či striktně vyžadovat," vysvětlila Pilnáčková.

K výzvě Zdravá školní jídelna se v Libereckém kraji připojilo pět vzdělávacích zařízení. MŠ Sluníčko, MŠ Korálek, MŠ Jeřmanická, ZŠ Dubá a Základní škola T.G. Masaryka z Lomnice nad Popelkou. Snaha projektu se podobá doporučení ministerstva a hlavním cílem je vést školní jídelny směrem k nutričně vyváženému a pestrému jídelníčku.

To se kuchařkám a kuchařům ne vždy daří. Někdy chybí potřebné znalosti, jindy snaha. „Loni jsem byla na školení, kde nám ukázali několik receptů, které udělají jídelníček pestřejší. Nebyly ani nijak složité, ale ve škole je často neděláme," řekla kuchařka z jedné základní školy v Liberci, kde uvaří denně přes 350 obědů.

Z hodnocení situace v Libereckém kraji například vyplývá, že jídelny plní požadované podávání ryb, bílých druhů mas a luštěnin jako hlavního pokrmu včetně tepelně upravené zeleniny.

Chybí zelenina

„V mateřských školách pravidelně zařazují rybí pomazánky v doporučeném množství. I přes snahu o zlepšení se stále opakují chyby v sestavování jídelníčků typu: málo luštěninových a zeleninových polévek, bezmasé jídlo není podáváno v doporučeném množství, min. 4x za měsíc a stále jsou do hlavních jídel často zařazovány uzeniny. Málo časté je i podávání čerstvé zeleniny k obědům," říkají v hodnocení odborníci z Krajské hygienické stanice v Liberci, kteří návrhy na zlepšení zaslali všem hodnoceným školám.

Co na to říkají strávníci?

Pestřejší jídelníček prosazují kromě odborníků také někteří rodiče.

„Doma vůbec nevařím maso. S manželem jsme vegetariáni, ale dětem maso nezakazujeme, ve škole ani nemají jinou možnost. Na obědy proto nechodí, kdyby se jídelníčky přizpůsobily a pravidelně tam byla nějaká bezmasá alternativa, bylo by to i pro nás rodiče jednodušší," řekla Jana Skalická z Liberce.

Školní jídelny se mohou inspirovat recepty na stránkách projektu Zdravá školní jídelna, kde mohou také získat certifikát za dobrou praxi v oboru zdravá výživa.

Autor: Petr Vodseďálek

1.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Cestovní ruch a hotelnictví - Cestovní ruch a hotelnictví Recepční v hotelu18 000 Kč

Recepční v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních Obsluha sportovní recepce + obsluha baru. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Obsluha sportovní recepce + obsluha baru - znalost AJ nebo NJ, komunikativnost, vstřícnost k hostům, znalost práce na PC (Word, Exel)., Životopisy zasílat na email:office@brizky.cz. Pracoviště: Břízky s.r.o. - hotel břízky, Průběžná, č.p. 4597, 466 04 Jablonec nad Nisou 4. Informace: Simona Reimová, +420 731 425 712.

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník22 000 Kč

Odborní asistenti v administrativě Projektový a obchodní specialista. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 28000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Projektový/obchodní specialista, Rychle se rozvíjející firma s mezinárodní působností přijme profesionály na nově otevřené pozice., Zabýváme se designem a prodejem křišťálových, ručně broušených lustrů, speciálně navržených pro prestižní projekty vil, paláců a soukromých rezidencí. , AYSAN je pro lidi, kteří hledají nestereotypní práci, ve které můžete svým aktivním přístupem ovlivňovat chod firmy., Součástí našeho týmu se může stát každý motivovaný jedinec, který je pozitivně naladěn, mluví plynně anglicky a obratně používá Office., Na pozici Projektový/obchodní specialista budete přicházet do kontaktu s klienty (většinou komunikace přes email), kteří Vám budou posílat plány (AutoCAD) paláců, vil a luxusních rezidencí a Vy dle nich budete zpracovávat nabídky svítidel z našeho portfolia. V některých případech mají klienti konkrétní požadavky, v jiných případech nechají výběr přímo na nás., Upřednostňujeme technické vzdělání a zkušenosti s Photoshop/GIMP. Na této pozici bychom požadovali také občasné kontrolování kvality vyrobených svítidel, komunikaci s naším dodavatelem - tedy mít dozor nad výrobou a také support obchodu (back office)., Máte zde možnost poznat zajímavé zahraniční klienty, účastnit se mezinárodních celosvětově známých výstav či přispívat k rozvoji přímo z kanceláře., , Benefity:provize z prodeje, Mobilní telefon, Notebook, Možnost občasné práce z domova, Firemní akce, Vyhrazený čas na inovace, Požadované jazyky: Angličtina (Pokročilá). Pracoviště: Aysan s.r.o. - pracoviště, Janovská, č.p. 132, 466 04 Jablonec nad Nisou 4. Informace: Zuzana Pavelková, +420 727 825 345.

Výroba - Výroba Obsluha strojů14 000 Kč

Obsluha zařízení ve slévárenství (taviči, slévači). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: Formování a lití tekutým kovem do pískových forem., DPČ na dobu 90 dnů., Hlásit se osobně: ST od 8.00 - 10.00 hod., Pá: 9.00 - 10.00 hod.. Pracoviště: Ivan kedyk-, Vedlejší, č.p. 88, 466 04 Jablonec nad Nisou 4. Informace: Ivan Kedyk, +420 606 513 859.

Výroba - Výroba Obsluha strojů14 500 Kč

Obsluha strojů v prádelnách a čistírnách Dělník v prádelně a čistírně (obsluha strojů a zařízení). Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14500 kč, mzda max. 15500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: DĚLNÍK/ce – nemocniční prádelna, , - jedná se o fyzicky náročnou práci (manipulace s prádlem baleným v pytlích, velkým množství prádla v jedné várce, apod.) Nutná fyzická zdatnost!!!, , Náplň práce:, - příjem a značení prádla, oděvů, - obsluha a údržba technologického zařízení při praní prádla, - třídění, kompletace a balení zakázek k expedici, - vedení příslušné evidence a záznamů, , Požadujeme:, - samostatnost, spolehlivost, , V případě zájmu o pracovní místo nebo pro bližší informace kontaktujte vedoucí oddělení prádelny – p. Blanku Kudrnáčovou – tel: 483 345 195, , Nabízíme:, - přátelský kolektiv, - zázemí stabilní organizace, - čerpání z fondu FKSP (příspěvek na rekreaci, masáže, tábory pro děti, penzijní pojištění). Pracoviště: Nemocnice jablonec nad nisou, Nemocniční, č.p. 4446, 466 01 Jablonec nad Nisou 1. Informace: Pavel Kureš, +420 483 345 494.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Capoeira, ilustrační fotogarfie

Jablonecký sportovní víkend je opět nabitý

Videosouhrn Deníku – čtvrtek 22. února 2018

Opařené dítě, Štěpánkova nová role a marné skandování bělehradských: videa dne

ANKETA: Rusové budí respekt. Češi je ale mohou porazit

Páteční hokejová bitva s olympijským týmem ruských sportovců se blíží. Dokážou Češi zastavit rudou mašinu?

V rámci rekonstrukce Nádražní ulice v Turnově budou pokáceny zdejší javory

Turnov – Informoval o tom odbor životního prostředí turnovské radnice.

Bílý kruh bezpečí ročně pomůže stovkám lidí. Evropa si připomíná Den obětí

Liberecký kraj – Tento den v roce 1990 přijalo ministerstvo vnitra Velké Británie Chartu obětí kriminality, kterou poprvé formulovala práva obětí.

Jak jsme žili v Československu: Jablonecká porodnice

Jablonecko – Každý pátek přinášíme v tištěném vydání Deníku fotky, na kterých se s vámi podíváme do minulosti, do československé minulosti. Další díl naleznete v novinách už v pátek 23. února.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT