VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jídla ve školách jsou zdravější, ale ...

Liberecký kraj - Tlak na zdravější stravování stále sílí. Výživoví poradci, hygienici a dietologové argumentují tím, že děti jsou stále obéznější a mají stále méně pohybu, než generace jejich rodičů, a proto je potřeba, aby alespoň zdravěji, tedy méně tučně, jedli.

1.3.2016
SDÍLEJ:

Školní jídelna.Foto: Ilustrační foto Šárka Hoblíková

Kampaň za zdravější stravování probíhá po celém světě, nejznámější je pravděpodobně program Michelle Obamové, manželky amerického prezidenta, která kromě zdravějšího jídla požaduje také víc pohybu po školácích. V České republice se k podobné výzvě připojilo i Ministerstvo zdravotnictví, které přišlo s nutričním doporučením pro stravovací zařízení v mateřských a základních školách. Souběžně běží také projekt Státního zdravotního ústavu Zdravá školní jídelna, který se snaží informovat a motivovat kuchařky a kuchaře, aby sestavovali pro své strávníky pestrý jídelníček.

Doporučená pestrost jídelníčku

To, jak jsou na tom školní jídelny v Libereckém kraji zjišťovali během loňského roku krajští hygienici, kteří zhodnotili 78 jídelníčků 30 na základních školách a 48 v mateřských školách. Jako ideál jim přitom sloužilo doporučení ministerstva, které upravuje například pitný režim, uzeniny, používání polotovarů, vhodné kombinace jídel či jejich úpravu ve školních stravovacích zařízeních. Materiál Ministerstva zdravotnictví přitom prošel podle Jany Pilnáčkové z krajského odboru hygieny dětí a mladistvých výraznými změnami. „Požadavky byly nově nastaveny a došlo k určité změně při hodnocení jídelníčků. Za nejdůležitější považujeme změnu filozofie hodnocení jídelníčků školních jídelen, kdy v minulých letech bylo přesně dáno, kolikrát se má který pokrm v nabídce měsíčního jídelníčku objevit. Současný metodický pokyn se snaží nastavit směr při sestavování jídelního lístku… Neurčuje tedy vše, co má být v jídelníčku obsaženo, ale snaží se usměrňovat, ne diktovat či striktně vyžadovat," vysvětlila Pilnáčková.

K výzvě Zdravá školní jídelna se v Libereckém kraji připojilo pět vzdělávacích zařízení. MŠ Sluníčko, MŠ Korálek, MŠ Jeřmanická, ZŠ Dubá a Základní škola T.G. Masaryka z Lomnice nad Popelkou. Snaha projektu se podobá doporučení ministerstva a hlavním cílem je vést školní jídelny směrem k nutričně vyváženému a pestrému jídelníčku.

To se kuchařkám a kuchařům ne vždy daří. Někdy chybí potřebné znalosti, jindy snaha. „Loni jsem byla na školení, kde nám ukázali několik receptů, které udělají jídelníček pestřejší. Nebyly ani nijak složité, ale ve škole je často neděláme," řekla kuchařka z jedné základní školy v Liberci, kde uvaří denně přes 350 obědů.

Z hodnocení situace v Libereckém kraji například vyplývá, že jídelny plní požadované podávání ryb, bílých druhů mas a luštěnin jako hlavního pokrmu včetně tepelně upravené zeleniny.

Chybí zelenina

„V mateřských školách pravidelně zařazují rybí pomazánky v doporučeném množství. I přes snahu o zlepšení se stále opakují chyby v sestavování jídelníčků typu: málo luštěninových a zeleninových polévek, bezmasé jídlo není podáváno v doporučeném množství, min. 4x za měsíc a stále jsou do hlavních jídel často zařazovány uzeniny. Málo časté je i podávání čerstvé zeleniny k obědům," říkají v hodnocení odborníci z Krajské hygienické stanice v Liberci, kteří návrhy na zlepšení zaslali všem hodnoceným školám.

Co na to říkají strávníci?

Pestřejší jídelníček prosazují kromě odborníků také někteří rodiče.

„Doma vůbec nevařím maso. S manželem jsme vegetariáni, ale dětem maso nezakazujeme, ve škole ani nemají jinou možnost. Na obědy proto nechodí, kdyby se jídelníčky přizpůsobily a pravidelně tam byla nějaká bezmasá alternativa, bylo by to i pro nás rodiče jednodušší," řekla Jana Skalická z Liberce.

Školní jídelny se mohou inspirovat recepty na stránkách projektu Zdravá školní jídelna, kde mohou také získat certifikát za dobrou praxi v oboru zdravá výživa.

Autor: Petr Vodseďálek

1.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Obsluha čerpacích stanic a mycích linek 18 000 Kč Obsluha čerpacích stanic a mycích linek dopravních prostředků Obsluha čerpací stanice. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: OBSLUHA ČERPACÍ STANICE, Kontakt emailem nebo telefonicky.. Pracoviště: Euro car vik, s.r.o., 468 71 Lučany nad Nisou. Informace: Lucie Lange, +420 602 162 942. Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 20 000 Kč Pomocní dělníci ve výrobě Expedient. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nabízíme trvalý a dlouhodobý pracovní poměr ve stabilní, dynamicky se rozvíjející společnosti. Požadujeme zodpovědnost a svědomitost. Náplní práce je finální balení výrobků na palety - kompletace výrobků před expedicí (práce s paletovým vozíkem - nakládání na dopravní prostředky dopravců). Firma poskytuje mimo jiné příspěvek na dopravu a stravování. Zaměstnanci jsou zařazeni do prémiového programu. Pracoviště: Technosklo, společnost s ručením omezeným, 468 24 Držkov. Informace: Petr Lukšan, +420 483 346 406,607 935 340. Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 80 Kč Pomocníci v kuchyni Pomocná síla do kuchyně. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 80 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pomocná síla do kuchyně, Náplň práce zahrnuje veškeré pomocné práce v kuchyni přes umývání nádobí, údržbu kuchyně, čištění surovin, přípravu salátů a pizz. , Mzda: 80 Kč/hod čistého. Práce pouze v pátek a sobotu na pár hodin. Kontakt telefonicky nebo e-mailem.. Pracoviště: Verden friends s.r.o. - pracoviště, Pod Špičákem, č.p. 592, 468 41 Tanvald. Informace: Denisa Pintravová, +420 730 617 170. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 15 000 Kč Prodavači ostatního zboží v prodejnách Prodavač/ka. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 23000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: PRODAVAČ/KA, -požadujeme znalost práce na PC, Kontakt telefonicky v dopoledních hodinách.. Pracoviště: Kaba centrum s.r.o. - provozovna jbc, U Přehrady, č.p. 4596, 466 02 Jablonec nad Nisou 2. Informace: Ivana Balínová, +420 602 646 935.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Frýdlantská zemědělská škola láká budoucí studenty. Interaktivně.

Mladí judisté soutěžili v Turnově

Videosouhrn 14.–15. listopadu 2018

Bleskurychle rozhádaný Krumlov a vtip, který se stal skutečností: videa dne

FOTO: Nová rozhledna stojí na Císařském kameni ve Vratislavicích

Vratislavice – Proti původní, kterou město muselo zbourat kvůli jejímu havarijnímu stavu, je o tři metry vyšší. Do budoucna ji čekají ještě drobné úpravy.

Firmy v kraji si zaměstnance předcházejí. Nabízejí nadstandardní výhody

Liberecký kraj – Nízká nezaměstnanost nahrává lidem, kteří buď zaměstnání hledají, nebo uvažují o jeho změně. Šance jsou vysoké, firmy zaměstnance poptávají, mnohdy si je i přetahují. Už jen proto, že lidí se zájmem o práci není tolik, kolik by firmy potřebovaly. A tak vstupují do hry i benefity, které jsou nadstavbou k platu. A jejich nabídka dávno přesáhla úroveň stravenek.

FOTO: Učení dějin hrou. Na Gymnáziu U Balvanu ukázali důležité mezníky

Jablonec nad Nisou – Na středu si studenti Gymnázia U Balvanu v Jablonci nad Nisou připravili Projektový den. Sehráli scénky, ve kterých ukázali určitá období našich dějin.

Těla pro fanoušky hrají již 25 let. V pátek dorazí skupina do Jablonce

Jablonec nad Nisou – Ještě dříve než vznikla skupina TĚLA, existovalo v Liberci sdružení tří muzikantů, kteří si říkali Palečkovi nevolníci. Tvořili ji kamarádi Honza Skrbek, Martin Pospíchal a Láďa Třmínek.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT